Реклама / Ads
12| 11696 |08.12.2022 ГЛАСЪТ

Добър ден, проф. Габровски, какво ще кажете за Борисов и Гешев? Без отговор кабинет няма да има

.
Габровски приема мандата от Радев Източник: БГНЕС
От медиите се леят комплименти и признания за това какъв добър лекар и експерт е проф. Николай Габровски. Колко уважаван бил и от колеги, и от пациенти. Вежливият тон е хубаво нещо, но когато става дума за съдбата на нацията и държавата, трябва да следваме реалността. И да се говори директно.
 

Затова е редно да са ясни няколко неща.

 

Първо: Професорът е номинация на ГЕРБ, което означава лично на Бойко Борисов. Никаква заблуда не трябва да има в това отношение.

Няма нужда неврохирургът Габровски да обяснява, че е еднакво отдалечен от партии. Зад него стои Борисов, а ако го няма, се появява Десислава Атанасова или Томислав Дончев, да речем.

 

Това не е основната слабост на проекта, измислен в Банкя. Идеята за Габровски има симпатични страни, като тази, че известният медик не е човек с партийна биография. Освен това е уважаван човек, диалогичен. В медицинските среди ще чуете и други, различни мнения, но и те не са болка за умиране.

 

Габровски вече няколко пъти повтаря пред медии, че е привърженик на реформите в правната система. Също, че трябва да се води борба с корупцията. Тези клишета ги слушаме от години, без нищо да се случи. Нужна е конкретика.  

Така опираме до екзистенциялния въпрос: Какво мислите, професор Габровски, за модела „Борисов“? Какво мислите за 12-годишното управление, което ни закова на дъното на ЕС по всичко, свързано с качеството на живот? Последни по заплати и пенсии, но първи по корупция, заболеваемост и смъртност. Първи сме и по изтичане на хора към други страни.

 

Габровски трябва да говори за това.

 

Също и за действията на прокуратурата през последните години. От ЕС всяка година ни предупреждават, че ситуацията с огромните правомощия на главния прокурор е абсурдна и това не може да продължава. Те го казват, хиляди в България излизат на протести и го заявяват, но ГЕРБ и Борисов бранят Гешев, сякаш от това зависи животът им. Всъщност на много от тях наистина зависи…

 

Задължително е да чуем също какво мисли професорът за войната на Русия срещу Украйна и въобще за българо-руските отношения на фона на новите реалности в Европа и света.

 

Няма гаранция, че обществото ще му повярва, но той е наясно, че българите сме лъгани толкова брутално дълго, че трудно бихме приели вече някой на юнашко доверие. Затова трябва да е убедителен. Все пак главната вина за развращаването на хората носят политиците, които задават тона за гражданска съвест и отговорност. Като си вкарал мафията в управлението, няма как да очакваш моралът в обществото да е на висотата на заветите на най-достойните българи.

 

Ако проф. Габровски заяви, че сред приоритетите му ще бъде задълбочена ревизия на властта през последните години, както и радикална промяна в областта на прокуратурата – може да разчита на известна обществена подкрепа в аванс.

В противен случай, ще се повтори пиеската с кандидатурата на проф. Анастас Герджиков за президент. Освен ако идеята не е точно това.

 

Неведнъж съм сравнявал Борисов с тропическото животно, описано от кубинеца Педро Хуан Гутиерес: сноп от сетива, които използва единствено за своя комфорт и оцеляване.

 

Един ден – може би съвсем скоро, - Николай Габровски ще научи тези неща от собствен опит. Винаги така става, и винаги – след това.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 36057 |04.10.2021 Подкрепяте режима на Борисов, нали проф. Герджиков, не сте глупак като акад. Сахаров . 10| 12946 |18.08.2021 Плащаме за „Добър ден, какво мога да направя за вас?“, а не да ни бият . 32| 20151 |15.12.2020 А трябваше да каже: Шампионе, беше по-добър! За мен бе чест, че бях на ринга с теб

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads