Реклама / Ads
1| 2851 |22.12.2022 НОВИНИ

Добра новина! Винетките за коли поевтиняват от 2023г. Годишна ще струва 97 лв.

.
Източник: БГНЕС
От 1-ви януари 2023 г. влизат в сила нови цени на винетките и тол таксите у нас. Промяната е приета с Постановление №142 от 24-ти юни 2022г. за изменение на Тарифата за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа, припомнят от Агенция ”Пътна инфраструктура” (АПИ). От АПИ отчитат, че приходите от пътни такси към края на м. ноември 2022г. са близо 511 млн. лв. Приблизително 268 млн. лв. от тях са от е-винетки, а от тол около 243 млн. лв.

Всички видове електронни винетки за пътни превозни средства с обща техническа допустима максимална маса до или равна на 3.5 тона ще поевтинеят с близо 10%.

Така годишната винетка ще струва 87 лв., тримесечната винетка ще е 48 лв., месечната – 27 лв., седмичната – 13 лв., а уикенд винетката – 9 лв.

 

Електронни винетки, които са закупени през м. декември 2022г., дори да са с период на активация след 00:00 часа на 1-ви януари 2023г., се калкулират на цените, които важат до края на настоящата година. Те са както следва – годишна винетка – 97 лв., тримесечна – 54 лв., месечна – 30 лв., седмична – 15 лв., уикенд винетка - 10 лв.

Трябва да се има предвид, че ако водач на МПС купи годишна винетка в края на м. декември 2022г., то тя ще бъде продадена на цените, които са в сила до 2022-а.

 

Националното тол управление апелира потребителите да използват за закупуване на е-винетка от техния сайт или от мобилното приложение.

 

Електронни винетки могат да бъдат купени и през останалите канали за продажба на АПИ – на гише срещу заплащане в брой или чрез терминал за самотаксуване – с карта. Гишета има на основните гранични контролно-пропускателни пунктове, както и в 27-те областни пътни управления в страната.

 

Електронни винетки се продават и в партньорската мрежа на Агенция "Пътна инфраструктура", която включва сайтовете: www.vinetki.bg, www.tollpass.bg, www.digitoll.bg, www.epay.bg и др.

 

При купуването на е-винетка е необходимо потребителите внимателно да преглеждат и проверяват въведената от тях или от съответния служител информация преди финално да потвърдят плащането на пътната такса. Отговорността за попълване на коректна информация за номера на превозното средство, категорията му и периода на валидност на винетката е на собственика или ползвателя му.

 

В случай на неправилно декларирани данни се счита, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил.

 

Символите от регистрационния номер може да бъдат изписани и на кирилица, и на латиница, но трябва да съответстват на символите в самия регистрационен номер. При изписването на номера се въвеждат само букви и цифри. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимозаменяеми. За цифра от номера трябва да се изпише 0 (нула), а за буква - "О". В случай, че регистрационният номер съдържа тире, точка или интервал те не се въвеждат.

 

Право на безплатна е-винетка имат лица с 50 на сто и над 50 на сто намалена работоспособност, както и семействата, които отглеждат деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст или до завършване на средно образование, но не по-големи от 20-годишна възраст.

 

Заявлението за издаване на безплатна е-винетка трябва да бъде подадено от правоимащия в Дирекция "Социално подпомагане" по настоящ адрес – лично или чрез упълномощено лице, с писмо или по електронен път. Социалните служби обработват и одобряват документите в 7-дневен срок от подаване на заявлението.

 

От АПИ отчитат, че приходите от пътни такси към края на м. ноември 2022г. са близо 511 млн. лв. Приблизително 268 млн. лв. от тях са от е-винетки, а от тол около 243 млн. лв.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2937 |22.12.2022 Адв. Петрова за разменените бебета: Не можем да се похвалим с добра организация в родилните отделения . 4| 2888 |16.12.2022 Александър Николов: Газът не е на най-добрата цена . 0| 2836 |17.11.2022 Добра новина за планинарите. Спасителният отряд вече ще има нова база на Рилските езера . 15| 3935 |11.11.2022 Защо нидерландските F-16 са най-добрата възможност за ”преходен” самолет?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads