Реклама / Ads
4| 3968 |02.08.2019 НОВИНИ

Договорът за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег остана в историята

.
Източник: БГНЕС
Договорът за премахване на ракетите със среден и малък обсег с наземно базиране между Русия и Съединените щати вече е история. Вашингтон и Москва окончателно се оттеглиха от спорaзумението, смятано за едно от най-важните за края на Студената война.
 

Днес, официално и Вашингтон и Москва се оттеглиха от споразумението. През февруари САЩ заявиха, че няма да спазват договора, защото новоразработена руска ракета НЕ отговаря на параметрите в него. Русия категорично отрече. По-късно също се изтегли от споразуменито. Според държавния секретар на САЩ Майк Помпео и НАТО Москва е отговорна за прекратяването на договора, съобщава БНТ.

 

"Русия носи цялата отговорност за разпадането на Договора. Обединихме се около пакет от мерки, които ще гарантират, че възпирането и отбраната, които предлага НАТО остават надеждни и ефективни. НО няма да бързаме с нито с прилагането им, нито с прибързани действия.", заяви Йенс Столтенберг, генерален секрета на НАТО.

 

Междувременно Русия предложи на САЩ и на други държави-членки на НАТО да наложат мораториум на разполагането на ракети със среден и малък обсег. Според Столтенберг обаче на Москва не може да се има доверие и в момента основната задача ще бъде да се избегне надпревара във въоръжаването. А опасенията на експертите са, че светът ще се изправи пред нова надпревара във въоръжаването, в която освен САЩ и Русия, може да се включи и Китай.

 

На 8 декември 1987 година лидерите на САЩ и Съветския съюз - Роналд Рейгън и Михаил Горбачов подписват Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Той засяга боеприпасите, които поразяват на разстояние от 500 до 5 500 км. Смята се, че документът е ключов за ядреното разоръжаване на двете велики сили. За някои това е и края на Студената война. 32 години по-късно той вече е история.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3824 |30.07.2019 Договорът за купуване на F-16 е обнародван в „Държавен вестник” . 4| 3989 |18.06.2019 Съби Събев: Договорът за F-16 предлага ”идеален за оборудване” пакет на България . 3| 3879 |04.03.2019 Путин извади Русия от Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег . 2| 4319 |04.02.2019 Борисов: Договорът за добросъседство ще бъде вграден в темелите на съседите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads