Реклама / Ads
0| 3164 |12.04.2022 НОВИНИ

Дойче веле: Най-голямото изтичане на мозъци от Русия от Октоврийската революция 1917 насам

.
Вече е ясно: в седмиците от началото на войната Русия преживява най-голямото изтичане на мозъци от Октомврийската революция насам - интелектуалците масово бягат от страната.
 

В нощта срещу 4 март руският разследващ журналист Андрей Лошак така и не успява да заспи - както всъщност всяка нощ от началото на руската инвазия в Украйна. Проверявайки каналите, които следи в Телеграм, сред многобройните съобщения за продължаващите зверства той открива и информация, че скоро в Русия може да бъде въведено военно положение, което ще направи напускането на страната невъзможно. Така решението, което е обмислял седмици наред, окончателно се избистря - трябва да напусне Русия, при това веднага. Още на същия ден Лошак се качва на самолет за Тбилиси, пише Дойче веле.


Там са вече и колегите му от независимото радио "Ехото на Москва" и от опозиционната телевизия "Дожд", които бяха блокирани в Русия. "Озовах се сред колеги. Човек има усещането, че цялата гилдия е емигрирала", казва журналистът.


Точни числа няма, но вече е ясно - в седмиците от началото на войната Русия преживява най-голямото бягство на хора от Октомврийската революция насам. Предполага се, че няколкостотин хиляди души вече са напуснали страната, а според някои източници емигриралите са дори повече от милион.
Почти невъзможно е да се установи точният им брой, тъй като най-популярните дестинации за бягащите са Грузия и Армения, където от руснаците не се изисква виза за влизане в страната. А и съвсем малък брой от емигриралите обявяват публично, че напускат Русия.


"Това е най-голямото изтичане на мозъци в новата история", казва Андрей Лошак. Учени, IT специалисти, журналисти, блогъри, режисьори, писатели, модни дизайнери, архитекти, хора от сферата на културата - всички те обръщат гръб на родината си, след като тя се изправи срещу целия свят.


Звездата Алла Пугачова например вече гради нов живот в Израел - заедно със съпруга си Максим Галкин, който е известен телевизионен водещ. Там е и Иван Ургант, който също е популярен водещ. Актрисата Рената Литвинова и певицата Земфира са в Париж, където е бил забелязан и режисьорът Кирил Серебренников. Писателката Людмила Улицка дава интервюта от апартамента си в Берлин, прима балерината на Болшой театър Олга Смирнова си намери нова работа в Амстердам, а YouTube влогърът Юрий Дуд се премести в Истанбул.


Но Русия напускат не само популярни личности със съответните финансови възможности. Повечето бягащи са културни дейци от средната класа, които правят голяма крачка напред в неизвестното само с един куфар и малко пари в брой. "Никой от нас не напуска, защото търси по-добър живот навън", казва Андрей Лошак. "Всички ние загубихме животите си. Бих го нарекъл морална емиграция. Съвестта просто не ни позволява да се превърнем в част от тълпата, която крещи "Зиг Хайл"."


Според независимия център "Левада" проевропейски настроените руснаци, които осъждат войната в Украйна, са поне 20% от населението на Русия. Само малко от тях обаче могат да си позволят да напуснат страната.


"Да напуснеш Русия сега не е нито смела постъпка, нито единствената морално приемлива позиция", казва известната литературна критичка Галина Юзефович, която е заминала със семейството си за Турция. "Това е просто привилегия", добавя тя. Според Юзефович тези, които напускат Русия, не са най-добрите от всички, а просто "онези, които могат да си го позволят".


"Руската култура, която познавахме, престана да съществува на 24 февруари", заявява на свой ред Антон Долин, известен руски кинокритик, публицист и общественик. Долин никога не е искал да напусне Русия, но само седмица след началото на войната той бяга от страната и заедно със семейството си заминава за Латвия. "Гледам на бягството си като на лично поражение. Всичко, което съм правил три десетилетия, цялото ми противопоставяне на властимащите - сега всичко загуби смисъл. Мисията на живота ми - да поставя Русия на картата като европейска държава - сякаш се провали."


Въпреки всичко Долин се надява, че "тежката болест на Русия е лечима". И че един ден той ще може да се върне в родината си. Поне в краткосрочен план обаче завръщането изглежда невъзможно: руският президент Владимир Путин определи напусналите страната като "предатели на нацията" и ги обяви за врагове на държавата.


"Много добре знам, че не съм предателка", казва известната руска актриса Чулпан Хаматова, която още в първите дни на войната заминава с трите си дъщери за Латвия. Всичко, което иска, е "този мрак да го няма", войната да спре. Но кой е в състояние да спре тази жестока война? "Владимир Владимирович Путин. Президентът на Руската федерация", казва актрисата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3940 |01.04.2022 ”Зюддойче Цайтунг”: Германия обмисля експулсирането на голям брой руски дипломати . 0| 7013 |12.03.2022 Доц. Момчил Дойчев: Следващият обект ще е Молдова, а след това може да дойде и България . 0| 3429 |04.03.2022 Русия ”дръпна шалтера” на Би Би Си и Дойче веле . 12| 3770 |16.02.2022 Доц. Дойчев: Денят Х за украинската криза ознаменува нов етап на хибридната война на Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads