Реклама / Ads
16| 3952 |27.08.2023 НОВИНИ

Дойче веле: Русия разгръща влиянието си в Африка с помощта на групата ”Вагнер”

.
В знак на благодарност към бойците от ”Вагнер” в столицата на ЦАР - Банги - са им издигнали паметник Източник: DW
Русия разгръща влиянието си в Африка до голяма степен с помощта на групата ”Вагнер”, която извършва дейности в редица държави, особено в западната и централната част на континента. След съобщението за смъртта на Евгений Пригожин мнозина си задават въпроса какво ще се случи с военната подкрепа на Русия за тези държави.

В Централноафриканската република няма да се промени нищо?

 

И след смъртта на Пригожин в Централноафриканската република (ЦАР) едва ли ще се промени нещо, смята местният граждански активист Кристиан Еме Ндота. "Новината за смъртта няма да окаже особено влияние върху сътрудничеството с Русия или "Вагнер", защото бойците от частната армия са много популярни в страната вече от няколко години", коментира Ндота пред Дойче веле.

 

 По думите на активиста, след метежа на Пригожин в края на юни, в ЦАР мислели, че контролът над "Вагнер" в страната ще бъде поет от тамошното руско посолство.

 

В ексклузивно интерво за ДВ съветникът на президента на ЦАР Фидел Гуанджик също заяви, че двустранните отношения с Русия едва ли ще се променят. "Имаме споразумение за отбрана и военизираните групи, които се намират на територията на страната, ще продължат работата си."

 

Русия има полза от присъствието на "Вагнер" в Африка

 

По-внимателият поглед към дейностите на "Вагнер" на африканския континент ясно показва защо присъствието на групата там е важно за Кремъл: тя сътрудничи с властите на тези държави, в които има суровини, и контролира бизнеса.

 

За режима на Путин няма съмнение, че това трябва да остане така, смята бившият депутат от ЦАР Жан-Пиер Мара. "Той има нужда от централноафриканското злато, с което финансира войната си - затова е очевидно, че няма да се промени нищо. Но дали играчите ще останат същите? Това не знаем."


Руската историчка Ирина Филатова казва, че отношенията на Русия с "Вагнер" в Африка са изгодни и за двете страни, тъй като наемниците се възползват от авторитета на Русия в региона и от руското оръжие.

 

Според Филатова ситуацията напомня модела, използван от европейските търговски компании през XIX в. по време на колонизацията: "Те са получавали мандат от своята държава, действали са независимо, но държавата е имала полза от присъствието им в Африка".

 

100 милиона евро годишно за "Вагнер" от Мали

 

Вече от години Евгений Пригожин и наемниците му присъстват трайно в различни африкански държави, обхванати от конфликти. Една от тях е Мали: сателитни снимки предоставиха доказателства за присъствието на "Вагнер" в страната още в началото на 2022-а година.

 

Американският Център за стратегически и международни изследвания установи, че там в края на 2021-а година е построена нова военна база, която, както потвърждават свидетели, служи на групировката.

 

По това време вече се говори за десет милиона долара, които военната хунта в Мали плаща на наемниците месечно. Това означава, че годишно от националния бюджет за тази цел се изразходват над 100 милиона евро.

 

Към момента обаче режимът в Мали е подложен на международни санкции, включително от западноафриканския икономически съюз ECOWAS. Парите в държавната хазна свършват, дългът на Мали към "Вагнер" расте. В същото време, според няколко източника, "Вагнер" са получили достъп до няколко златни мини в страната.

 

ЦАР: Пълна зависимост от "Вагнер"

 

В ЦАР, където след десетилетия на гражданска война, през 2019-а година бе подписано мирно споразумение, влиянието на "Вагнер" е дори по-голямо. Според наблюдателите то е факт в редица доходоносни сфери, чрез които се контролира държавата - например в нефтодобива или в добива на злато. Компаниите от Канада и ЮАР загубиха лицензите си за участие в този бранш, докато мадагаскарска фирма, близка до Русия, получи нова концесия.

 

Влиянието на "Вагнер" в ЦАР е голямо и на най-високо ниво: от 2018-а година насам руските наемници осигуряват личната защита на президента Туадера. А сред съветниците му отдавна е човек, поддържал тесни връзки с Пригожин.


Пол Кресент Бенинг, правозащитник от Централна Африка, не крие загрижеността си, че "Вагнер" се меси във вътрешнополитическите работи на страната: "Стигнахме до момент, в който това подкопава способността на ЦАР да води суверенна политика без натиск", казва Бенинг.

 

Президентът на ЦАР е заложник на "Вагнер"?

 

Но местните власти на практика нямат никаква възможност да се измъкнат от влиянието на "Вагнер", казва бившият министър на комуникациите Адриен Пусу. "Президентът е заложник на "Вагнер" и той го знае", казва Пусу. "Ето защо, въпреки неуспешния метеж на "Вагнер", ситуацията остава в задънена улица, докато не се намеси някоя още по-голяма сила."

 

Но какво все пак ще се случи с бизнеса на ЧВК "Вагнер" в Африка?

 

Той е твърде печеливш и важен, за да се откаже Москва от него, смятат експерти. Историчката Ирина Филатова отбелязва, че "Вагнер" има мрежа от дъщерни дружества. "Те могат да бъдат преименувани, да работят под една шапка или самостоятелно", казва Филатова.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 5871 |27.08.2023 The Telegraph: Русия изпраща елитни войски, за да спре украинския пробив . 3| 4164 |26.08.2023 Русия прави генетични тестове на телата от самолета на Евгений Пригожин . 6| 3723 |25.08.2023 Хайнекен продаде бизнеса си в Русия на загуба от 300 млн. евро . 2| 3324 |24.08.2023 Аналена Бербок: Предполагаемата смърт на Пригожин следва модел на "неизяснени" смъртни случаи в Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads