Реклама / Ads
4| 2627 |16.05.2024 НОВИНИ

Доживотен затвор грози нападателя на Роберт Фицо, той искал "само да го рани" (ВИДЕО)

.
Мъжът, който простреля словашкия премиер Роберт Фицо, може да получи доживотна присъда. Той вече е обвинен в опит за убийство. 71-годишният писател Юрай Цинтула е прекарал нощта в полицейска килия.
 

Той произведе пет куршума, три от които уцелиха министър-председателя. Роберт Фицо се намира в много тежко, но стабилно състояние. Нападението се случи, докато той поздравяваше свои поддръжници след заседание на правителството в малкия град Хандлова в Централна Словакия.

 

След атаката полицаи и криминалисти в продължение на часове са търсили и събирали улики и доказателства. Сантиметър по сантиметър разследващите са обследвали местопрестъплението. С 3D скенер са сканирали не само мястото на стрелбата, но и по-широк периметър. Около 23:00 часа криминалистите са отишли и до автомобила, с който Юрай Цинтула пристига в Хандлова.

 

Според словашката телевизия Markíza, цитирана от бТВ, в колата е открит мобилния телефон на стрелеца. След това превозното средство е било иззето.

 

Междувременно полицията е охранявала жилищната сграда, в която Юрай Цинтула живее със съпругата си в град Левице.

 

Те също е била отведена от полицията. При извеждането ѝ – малко след 20:30 часа вечерта вчера, тя е закрила лицето си с вестник и не е искала да отговаря на въпроси на медиите.

 

До момента се предполага, че мотивът за опита за убийство срещу Роберт Фицо е това, че писателят не е бил съгласен с политиката на сегашното правителство и с промените, които то е направило и предстои да направи.

 

Ако вината на Юрай Цинтула бъде доказана, той може да получи от 25 години до доживотен затвор.

 

Според сайта на телевизионния канал Markíza Цинтула е признал пред разследващите, че е планирал нападението си няколко дни по-рано. По думите му само искал да нарани премиера, но не и да го убие.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3398 |16.05.2024 Анализаторът Светослав Терзиев: И Тръмп да стане президент, САЩ няма да отменят санкциите по „Магнитски“ . 0| 2585 |16.05.2024 Нойзи не се яви на делото си, глобиха го . 3| 2816 |16.05.2024 Вишиванката, защо е "униформа за защитниците на свободата" и българската връзка в честванията . 4| 25882 |16.05.2024 "Спасете защитниците на Мариупол". Семействата на пленени азовци търсят международна подкрепа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads