Реклама / Ads
0| 3802 |04.10.2023 НОВИНИ

Докато у нас продължава енергийното напрежение, зелена светлина за новия ръководител на Европейската зелена сделка

.
Марош Шефчович
Новият ръководител на Европейската зелена сделка Марош Шефчович и кандидатът за комисар по въпросите на климата Вопке Хьокстра получиха одобрението на законодателите да заемат постовете си в очакване на гласуването в пленарна зала в четвъртък.
 

Двамата политици бяха помолени да отговорят на допълнителни писмени въпроси във вторник, след като не успяха да впечатлят евродепутатите по време на многочасовите си изслушвания. В сряда сутринта, след като подадоха своите отговори, Шефчович и Хьокстра най-накрая получиха подкрепата на две трети от комисията по околна среда на Европейския парламент, както се изисква, съобщава "Politico".

 

Председателят на Комисияta по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в Европейския парламент Паскал Канфин заяви на пресконференция, че писмените отговори на кандидатите са дали необходимата "яснота" по ключови въпроси.

 

"Ето защо тази сутрин получихме това мнозинство от две трети", каза той.

 

Дясноцентристката Европейска народна партия - политическото семейство на Хьокстра - и лявоцентристките социалисти, групата на Шефчович, подкрепиха и двамата комисари, след като първоначално заплашиха, че ще отхвърлят кандидатите си. Центристката партия "Обнови Европа" и Зелените също дадоха своето одобрение.

 

Решението сега ще премине в ръцете на председателите на парламентарните комисии и лидерите на групите, въпреки че не се очаква те да се отклонят от оценката на депутатите от Комисията по околна среда. След като и двата органа дадат своя палец нагоре, официалното гласуване за потвърждение може да се проведе в пленарна зала в четвъртък по обяд.

 

Ако бъде финално одобрен, Шефчович ще ръководи работата на Комисията по Европейската зелена сделка и нейната цел да се превърне в първия неутрален по отношение на климата континент до 2050 г. Именно като част от ангажимента на България по Зелената сделка е и декарбонизирането на енергийния сектор, което предизвиква настоящето напрежение и протести на миньори и енергетици у нас.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3728 |04.10.2023 Киев, Варшава и Вилнюс се разбраха за балтийски зърнен коридор . 1| 4499 |04.10.2023 Прищина: Вучич е наредил атаката в Косово . 0| 3759 |04.10.2023 Международен ден за защита на животните: Според ООН редица видове изчезват всеки ден . 3| 3910 |04.10.2023 Проф. Николай Радулов: Службите работят ефективно, когато не мислят за запазване на позициите си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads