Реклама / Ads
55| 7981 |31.12.2022 НОВИНИ

Докато пиете шампанско си спомнете за украинците, които се бият за Европа. Някога за нея се би Аеций срещу хуните

.
Битката на народите срещу хунита на Атила...
Някои считат, че е пресилено да се говори за това, че Украйна води битка за защита на цяла Европа. Но представете си само, че те се бяха огънали след 24 февруари, че бяха тръгнали на някакви договорки и съглашателства с Путин. Досега руските войски и кални танкове щяха да са на границата с Полша до Лвов и цяла Европа щеше да е в очакване на големия руски щурм срещу Запада.
 

Срещу западната цивилизация. Молдова вече щеше да е анексирана като територия от бившия СССР. И други мрачни неща щяха да са факт.

 

Но украинците не се предават. Те се сражават за родината, както биха казали Сергей Бондарчук и Василий Шукшин, създали някога филм с това заглавие… Украинците обаче се сражават освен за своите семейства и държава, също и за цяла Европа, че и повече. Иначе лудият с картечницата в Кремъл да е нагазил навътре в стария континент…

 

Това напомня една друга история – древна и поучителна.

Историята на римския пълководец Флавий Аеций, три пъти консул на империята, роден в Дуросторум – днешна Силистра, през 391 г. в семейството на Флавий Гауденций, командващ на римската конница. Аеций е наричан от историците „Последният римлянин“ и „спасителят на Европа“.

 

Като юноша Аеций е заложник при хуните в двора на вожда Ругила. Там живее заедно с престолонаследниците Атила и Бледа. Когато се завръща в Рим качествата му и военният му талант му отварят пътя за бърза кариера. Три пъти е консул, колкото е бил само Цезар. Издига се до главнокомандващ на римските армии. По същество управлява цялата Западна римска империя, тъй като император Валентиниан ІІІ е с психични проблеми и не се справя с големите отговорности.

 

Аеций постига десетки гръмки победи над различни врагове на Рим. Но историческата е тази за Рим, Европа и целия християнски свят - победата на Каталаунските поля до Орлеан на 20-22 юни 451 г. Там голeмият пълководец побеждава хуните, предвождани от великия Атила. Това е една от най-големите битки въобще в историята. Около 400 хиляди хуни срещу близо 200 хиляди римляни и техни съюзници. Пролива се море от кръв, загиват над 180 хиляди воини. Това сражение спасява Европа от хунското нашествие и никой не е състояние да предположи днес, как би се развил света, ако Флавий Аеций и воините му не бяха се изправили срещу Атила, както някога спартанците срещу пълчищата на персийския цар Ксеркс при Термопилите. И в двата случая героизмът и жертвоготовността на спартанци, гърци и римляни (със съюзници) спасява Европа и цивилизацията.

 

„Последният римлянин“, „Спасителят на Европа“ – Флавий Аеций, пълководецът от Мизия…

 

Европа бе застрашена и от нацизма, но народите и политиците през Втората световна война все пак проумяха, макар и със закъснение, голямата заплаха и се обединиха срещу Хитлер. Помагат САЩ, Канада, Австралия и други страни от други континенти.

Днес към Европа напират войските на Путин, които опитват да премажат Украйна и да си отворят път на Запад.


.
Отново Европа е застрашена от варварско нашествие...

 

Няма да стане, защото срещнаха жесток отпор от украинците. Помпозно или не, сравнението със стореното от Аеций само се налага.

В този тежък момент да отдадем заслужена почит към загиналите срещу руската агресия и продължаващите да воюват срещу нея. Знае се кой е агресорът, знае се коя е жертвата.

 

България е направила своя избор. И ако според някои писания навремето прабългари са били съюзници на хуните и Атила (не е доказано), то днес сме на страната на свободолюбивите народи и страни, които считат демокрацията за върховно постижение. Тя обаче не идва на тепсия – за нея се воюва. Това правят в този момент украинците.

 

Витали Роник

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3524 |26.12.2022 Мъж едва не се удави, докато се опитва да извади домашно животно от пернишки язовир . 1| 3236 |21.12.2022 Светлин Тачев: Невъзможно е ПП да управляват с ГЕРБ, докато при ГЕРБ по-няма проблем да управляват с ПП . 1| 3315 |10.12.2022 Стоян Михалев, ДБ: Не можем да подкрепим кабинет ”Габровски”, докато отзад е човекът от Банкя . 3| 3538 |08.12.2022 Николай Витанов: По-вероятно да препиете по Коледа, отколкото да ви хване Ковид

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads