Реклама / Ads
5| 4540 |10.11.2015 НОВИНИ

Доклад: България е харчила неправомерно пари по програми на ЕС

.
Най-много неправомерно раздадени европари има по програмите за "Икономическо, социално и териториално сближаване", от които се ползват новите членки като България, пише в доклада на одиторите на ЕС за 2014 година. Сметната палата на ЕС предупреди, че нередностите при обществените поръчки в България забавят усвояването на еврофондове.
 

5,7% от разходите изобщо не е следвало да бъдат направени, защото парите не са използвани в пълно съответствие с правилата на ЕС.

Председателят на Европейската сметна палата Витор Калдейра представя основните моменти пред депутатите от комисията по бюджетен контрол в Европарламента в Брюксел.

 

Докладващият общ процент на усвояване на средствата, все още е твърде нисък, за да се очаква, че всички ще бъдат използвани. Особени проблеми са констатирани в пет държави България, Гърция, Испания, Румъния и Словакия, където нивата на усвояване на европарите е значително под средното за Европейския съюз. В четири от тези страни общият размер на средствата, които все още не са заявени за плащане от бюджета на Съюза, варират на 15 на сто, или повече от техните годишни държавни разходи.

 

Неспазване на правилата за възлагане на обществени поръчки е установено в България и още седем държави. Шест на сто от изчисления процент на грешки, са свързани с нередовни процедури за договаряне на търговете.

 

Страната ни е дадена като пример за лоша практика да се плащат пари по програми в земеделието на фирми, които не са отговаряли на изискванията. Става дума за мярката "добавяне на стойност" към земеделските и горските продукти, където според одиторите финансирането не е било конкретно насочено. Въпреки че критериите за подбор са били определени, те не са били използвани за насочване на подпомагането, тъй като наличният бюджет е бил достатъчен, за да се финансират всички допустими проекти. Така са платени пари, които надвишават нуждите.

 

Евросъюзът трябва да се справи с финансовото изоставане в различни области, за да освободи средства, които да могат да бъдат използвани другаде, където са най-необходими, каза пред евродепутатите в Бюджетната комисия, председателят на Сметната палата на Европейския съюз Виктор Калдейра. Сметната палата предупреждава в доклада си, че не всички предвидени средства до края на този финансов период ще бъдат употребени по предназначение:

Призоваваме ЕК да използва изцяло контролните си правомощия, за да възстанови повече от неправомерно похарчените средства, каза Калдейра, цитиран от БНР.

 

Сметната палата препоръча на Комисията да заложи конкретни цели с измерими резултати, които се очаква да бъдат постигнати от всяко правителство чрез отпуснатото финансиране.

 

Всяка година Европейската сметна палата извършва одит на приходите и разходите от бюджета на ЕС. Общият размер през 2014 година възлиза на 142,5 млрд. евро, или около 300 евро на всеки гражданин.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4189 |09.11.2015 Прокуратурата няма да с занимава с Борисов за руските самолети над България . 3| 4969 |07.11.2015 Венци и цветя на Арахангелова задушница за войниците на България . 6| 4974 |06.11.2015 А. Христова за Фрог: България дава работа на бежанците, те бягат . 8| 4479 |06.11.2015 М. Андреев: България няма военно разузнаване, а цивилна информационна служба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads