Реклама / Ads
0| 4667 |03.06.2022 НОВИНИ

Доклад на САЩ: Нацистки символи и реч на омразата се ползват в България

.
На сайта на Държавния департамент на САЩ беше публикуван Годишният доклад до Конгреса на САЩ за религиозната свобода по света – Международният доклад за религиозната свобода. Този ежегоден доклад се представя съгласно Международния закон за религиозната свобода от 1998 г.
 

Докладът предоставя подробен и фактически отчет за състоянието на религиозната свобода в 200 държави и територии и документира данни за нарушения и злоупотреби, извършени от правителства, недържавни структури и отделни лица.


В раздела за религиозните свободи в България през 2021 г. се посочва, че мюсюлмански лидери отново са казали, че няколко български общини са отказали разрешение за изграждане на нови или ремонт на съществуващи религиозни обекти.


В частта за България в доклада е отбелязано, че българският закон позволява на регистрирани религиозни групи да публикуват, внасят и разпространяват религиозна литература, но не разглежда правата на нерегистрирани групи по отношение на такива материали. Законът не ограничава привличането на нови симпатизанти и членове от регистрирани или нерегистрирани групи. Десетки общини, включително областните градове Кюстендил, Плевен, Шумен и Сливен, имат наредби, забраняващи агитирането от врата на врата и разпространението на религиозна литература без разрешение, посочва докладът.


През септември 2021 г. в публикация в онлайн платформата за човешки права Marginalia е съобщено, че националното преброяване е нарушило правата на децата в полза на религиозните групи, като е било пренебрегнато законното право на децата на възраст 14-18 години на независима религиозна самоидентификация. Според изданието, пише в доклада, инструкциите за преброяването са позволили на възрастните да увеличат броя на членовете на религиозна група, като включат и децата си, което пряко се е отразило на размера на държавната субсидия за групата до следващото преброяване.


Главното мюфтийство и регионалните мюсюлмански лидери отново са казали, че няколко общини, включително София, Стара Загора и Гоце Делчев, продължават да отхвърлят, според тях, с непрозрачни мотиви, исканията им за изграждане на нови или реконструкция на съществуващи религиозни обекти. Главният мюфтия Мустафа Хаджи е казал, че е повдигнал въпроса на няколко срещи с кмета на София.


От Главното мюфтийство са заявили, че продължават да търсят начини за юридическото му признаване за наследник на всички мюсюлмански религиозни общности отпреди 1949 г. с цел връщане на приблизително 30 имота, включително осем джамии, две училища, две бани и гробище, заграбено от бившата комунистическа власт.


Училищата започнаха да използват пълния набор от учебници за православното християнство и исляма от първи до дванадесети клас през последната учебна година, отбелязва докладът. Имаше одобрени учебници по религия от първи до трети клас, но нямаше обучени учители, които да ги използват. Евангелският алианс, група от 14 протестантски църкви и 16 протестантски неправителствени организации, се оплака, че Министерството на образованието отлага обучението на учители до 2022 г. и осигурява финансиране само за 40 процента от кандидатите, посочват авторите на доклада.


Главното мюфтийство и сдружението Обединени евангелски църкви изразиха загриженост, че им липсват ресурси, за да изпълнят законовото изискване за привеждане на религиозните си обучителни институции в съответствие с университетските стандарти до края на годината и ще бъдат принудени да ги закрият, пише в доклада. Представители на Евангелския алианс отново казаха, че протестантите не са получили справедливия си дял от правителственото финансиране, вероятно защото не са били представени от една организация, въпреки че техният брой надхвърля 1% от населението.


През юни организацията „Шалом“ е съобщила за стикери с нацистки символи в превозните средства на градския транспорт в София и в ски лифтовете в Банско, както и за зачестили случаи на антисемитска реч на омразата онлайн в контекста на пандемията COVID-19 и продължаващите предизборни кампании.


Лидери на еврейската общност са изразили загриженост относно периодичния вандализъм на еврейски гробища и паметници и нарастваща според тях тенденция на антисемитска и ксенофобска пропаганда и графити. През юни „Шалом“ се е обърнала към местните власти в Провадия, след като открива, че старото местно еврейско гробище е превърнато в незаконно сметище и има кости, разпръснати около мястото.

Главното мюфтийство заяви, че мюсюлманите са били обект на периодична реч на омразата, като например на протест през ноември пред посолството на Турция в София срещу предполагаема намеса на Турция в парламентарните избори, където участниците са скандирали „Смърт на турците“. Мюфтийството цитира и няколко случая на обидни графити върху мюсюлмански имоти, като свастика на джамия в Пловдив през януари и непристойни изображения, изрисувани със спрей върху джамия в Казанлък.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3059 |01.06.2022 Петков обсъжда с министрите доклад на Константинова за бежанците . 0| 2931 |30.05.2022 Надзирателите и днес протестират символично . 0| 4831 |29.05.2022 Доклад: Изтощението на Русия в битката за Северодонецк ще позволи на Украйна да контраатакува . 0| 3135 |27.05.2022 Социалистите против приемането на еврото, ако няма доклади на БНБ и МФ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads