Реклама / Ads

 

3| 2739 |20.08.2021 НОВИНИ

В доклада на прокуратурата до НС липсват данни за прекратени преписки и производства за полицейско насилие

.
Главният прокурор Иван Гешев отново се подигра с депутатите. Той внесе в Народното събрание информация за образуването, движението и приключването на преписките и досъдебните производства, свързани с полицейското насилие по време на протестите в периода 1 юли - 30 септември 2020 г. В него се казва, че той няма право да предоставя информация, каквато теза застъпи и вчера на изслушването му в комисията по правни въпроси в НС.

Материалите са предоставени по повод решение на 46-ото Народно събрание от 17 август 2021 г. С него се иска доклад за дейността на прокуратурата и разследващите органи във връзка със случаите на упражнено насилие и употреба на помощни средства срещу протестиращи граждани в периода 1 юли - 30 септември 2020 г., включително за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, имената на наблюдаващите прокурори и причините за забавяне на разследването.

 

От прокуратурата не уточняват броя на въпросните преписки и производства за полицейско насилие, но отново изтъкват, че  "Народното събрание не може да изисква от главния прокурор доклад относно дейността на обвинението по конкретни наказателни производства".


Още през май 2021 г. Докладът за прилагането на закона и дейността на прокуратурата и на разследващите органи за 2020 г. е внесен в законоустановените срокове във Висшия съдебен съвет (ВСС) и след приемането му от Пленума на ВСС е депозиран в Народното събрание, напомнят от прокуратурата.


В Прокуратурата на Република България не се събира и обобщава статистика по други показатели извън установените, включително във връзка с конкретни събития от обществения и политическия живот. Съгласно практиката на Конституционния съд, Народното събрание не може да изисква от главния прокурор доклад относно дейността на прокуратурата по конкретни наказателни производства.

 

Независимо от това, за да изпълни волята на Народното събрание - най-висшият орган, призван да осъществява народния суверенитет в България като парламентарна република, и водена от разбирането, че е длъжна да осигури информация с оглед прозрачност и отчетност пред българските граждани, прокуратурата е изискала относима информация от всички районни и окръжни прокуратури.

Съгласно получените справки от компетентните териториални прокуратури, по нито една от преписките и досъдебните производства не е установено „забавяне на разследването“ по смисъла на Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 10| 5099 |19.08.2021 Проф. Вълчев: Гешев трябва да внесе доклада за полицейското насилие . 8| 2570 |18.08.2021 Прокуратурата: Явяването на Гешев в Комисията за полицейско насилие нарушава Конституцията . 6| 9470 |17.08.2021 Антон Кутев: Даваме на прокуратурата необезпечените договори, подписани от Борисов . 7| 3517 |17.08.2021 Спецпрокуратурата отказа да отиде при комисията на Хаджигенов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ