Реклама / Ads
12| 10414 |31.07.2013 НОВИНИ

Докладът от Ливан за атентата в Бургас със сензационни данни

.
Подробен доклад с нови данни около атентата в Бургас е получило българското разследване от ливанските служби. Документите, изпратени от Бейрут, съдържат подробна информация, част от което направо сензационна, за някои от участниците в подготовката на терористичния акт.
 
Те допълват разкритията на разследващите досега и дават възможност за пробив в установяването на истината около взрива на летището в Сарафово. Това научи Фрог нюз от дипломатически източници. Докладът е пристигнал преди дни, но се пазел в тайна. Започнало е съпоставяне на събраните материали досега. Веднага са уведомени партньорските служби на Канада, САЩ, Австралия, Израел и ЕС. Те ще участват в сравняването на резултатите и новите данни, за да се изгради пълна картина за действията на групата – от организатори и поръчители до преки изпълнители.

Само преди ден канадският вестник „Нешънъл пост” съобщи, че канадецът, заподозрян за участие в атаката, е оказал логистична помощ при организирането на нападението, уреждайки пътуването и квартира. Има съмнения, че именно той е станал причина за преждевременното избухване на бомбата, като по този начин е убил неволно своя съучастник, който му бил и роднина.
Според българските разследващи 25-годишният Хасан ел Хадж Хасан, който се е преместил със семейството си от Ливан в Канада преди години, е бил член на военното крило на „Хизбулла”. Следователите посочват, че ролята на трима, от общо четирима участници в атентата, е започнала да се изяснява.
Първоначално имаше върсия, че атентатът е дело на камикадзе, но вече е ясно, че взривът е бил неочакван и преждевременен.
ДНК-анализът на убития е показал, че той има родствена връзка с Хасан. От новополучената информация се изясняват и точно какви са били тези роднински връзки.

Очаква се в най-скоро време да бъде установена и самоличността на човека с бомбата в раницата.

На 29.07.2013 ливанският вестник „Дейли стар” пък написа, че детонаторът и дистанционното управление, използвани в атентата, са внесени от Полша с влака Варшава – София. Същото разкритие, но ден преди това, направи и в. „Труд”. Българските разследващи обаче са скептични към тази информация, защото тя не е доказана по никакъв начин.

При терористичен акт на 18 юли 2012 г. срещу автобус с туристи в Бургас загинаха петима израелски туристи, както и българският шофьор. За атаката бе обвинена групировката „Хизбулла”. Нападателят, чието взривно устройство изглежда е било задействано от разстояние, също бе убит. Един от неговите предполагаеми съучастници, роденият в Ливан австралийски гражданин Мелиад Фара е човекът, който е сглобил бомбата.
През миналата седмица българското министерство на вътрешните работи обяви, че съучастници на извършителя са Фарах (известен още като Хюсеин Хюсеин) и роденият в Ливан канадец, идентифициран като Хасан ел Хадж Хасан. Министерството също така публикува снимки на двамата, които се предполага, че живеят в Ливан, и поиска съдействие за залавянето им.

Българското искане вече е изпълнено при това изключително старателно и отговорно, коментира дипломатическият ни източник.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4995 |22.07.2013 Нови данни водят към "Хизбула" при атентата в Бургас . 43| 5429 |19.07.2013 Михаил Миков: Екзотика е сливане на реформаторския блок с протестиращите . 15| 5450 |18.07.2013 Цв. Йовчев в Бургас: Ясни следи сочат, че „Хизбулла” седи зад атентата в Бургас. . 1| 5145 |18.07.2013 Брюксел: Докладът за България няма общо с протестите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads