Реклама / Ads
3| 4056 |23.12.2022 НОВИНИ

Домакинствата ще получат финансиране за изграждането на фотоволтаични системи

.
Министерството на енергетиката обяви за обществено обсъждане процедура, с която българските домакинства ще могат да се възползват от финансиране за изграждане на фотоволтаични системи, съобщават от пресцентъра на Министерството.
 

Допустимите кандидати са всички физически лица, български граждани, граждани на друга държава член на Европейския съюз или граждани на трета държава със статут на постоянно пребиваващи в Република България, обитаващи собствено еднофамилно жилище или собствено жилище в многофамилна сграда.

 

Жилището, с което се кандидатства, трябва да е основно на кандидата и да се заменя неефективен източник на топлинна енергия (печка, котел, камина и др.) на твърдо гориво (дърва, въглища и др.). Целта на процедурата е да се насърчи използването на възобновяема енергия в крайното потребление на домакинствата чрез достъп до финансиране за купуване на най-доброто оборудване за слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване и фотоволтаични системи.

 

Общият размер на безвъзмездното финансиране по настоящата процедура е 59 840 000 лв.  49 870 000 лв. се предоставят от Европейския съюз – NextGenerationEU. 9 970 000 лв. ще бъдат от националното финансиране. Процедурата се състои от два компонента - Компонент 1 за закупуване на слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване и Компонент 2 за закупуване на фотоволтаични системи до 10 kWp, включително системи за съхранение на електрическа енергия.

 

Максималният размер на безвъзмездното финансиране за проектно предложение по Компонент 1 е до 100% от стойността на инсталацията, но не повече от 1 960.83 лв. и до 70% от стойността на системата, но не повече от 15 000 лв. по Компонент 2. По процедурата е предвидено изцяло електронно подаване и оценка на предложенията чрез Информационната система за Механизма за възстановяване и устойчивост (ИСУН 2020, раздел "Национален план за възстановяване и устойчивост“).

 

Проектът на условията за кандидатстване и за изпълнение, както и приложенията към тях по процедурата, е публикуван за обществено обсъждане освен на настоящата интернет страница и в Информационната система за Механизма ИСУН 2020.

 

Предложения и коментари по горепосочените документи могат да се подават в срок до 23.02.2023г. (включително) единствено в Информационната система за Механизма ИСУН 2020, раздел "Процедури за БФП“ - "Национален план за възстановяване и устойчивост“, "Процедури за обществено обсъждане“. Предложенията и коментарите следва да бъдат представени като свободен текст в поле "Описание“ от меню "Изпрати коментар/предложение“ в секцията за процедурата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3096 |09.12.2022 Румен Миланов: Границата ни е фронтова линия, нужно е сериозно финансиране . 0| 2927 |05.12.2022 Деца на загинали полицаи ще получат подаръци от Технополис и Практикер . 0| 3388 |30.11.2022 Вижте кои ще получат помощ от 300 лева за отопление . 5| 3735 |26.11.2022 Кметът на Перник отказва финансиране на ФК ”Миньор” заради бой и ранени на среща с ”Берое”. Какво се случи?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads