Реклама / Ads
40| 4806 |03.02.2011 НОВИНИ

Т.Дончева: Държавният произвол не внушава сигурност

.
Татяна Дончева
Бившият депутат от БСП Татяна Дончева в лекция по темата „България 2011 - между свободата и сигурността" заяви пред студенти то УНСС, че произволът не може да внушава сигурност, дори когато е произвол на държавата. Сигурността и свободата са две неща, които не трябва да бъдат разделяни, нито пък едното да е за сметка на другото. Тяхното сечението, тяхната доза е в правилата, поясни още тя.

Разсъждавайки по темата, тя направи паралел с дилемата от предишни времена за ролята на личността и народните маси в историята.

По този повод Дончева разкара как Гиньо Ганев си спомнил разговор с Кимон Георгиев - четейки вестник, Кимон Георгиев се учудил, че народните маси имали решаваща роля за 9-ти септември.

Да ти разкажа ли, Гиньо, че на 16-ти септември народните маси още не бяха разбрали, че 9-ти септември е дошъл, възкликнал Кимон Георгиев, който е премиер на страната в периода 1944 - 1946 година.

На свой ред, правейки паралел с дилемите на настоящето, Татяна Дончева разсъждава на глас пред студентите по темата за България между сигурността и свободата.

"Дойде време когато притисната от организираната престъпност и корупцията, широката народна маса реши, че трябва да намери спасители, които да бъдат такива сами по себе си, без значение на правилата, без значение на закона и реда. На кого това му внушава сигурност, попита Дончева и подчерта, че сигурността не е в произвола.

По думите й през последните 20 години масово хората смятат че трябва да членуват в правилната партия, актуална за момента, защото иначе не могат да попаднат в общинската и държавна администрация.

Резултатът е тотална деинтелектуализация на държавния живо, изтъкна Дончев и добави, че глупави и неподготвени хора не могат да вземат решения в държавата. Тя е категорична, че за да бъда вкарана България в някакъв път, който да води напред, е задължително интелигентната част на обществото да заеме ключови позиции.

Допускайки, че ще бъде упрекната в утопичност Дончева заяви: „Кой простак ще си отстъпи мястото и ще каже: Я да дойде що-годе интелигентен и сносен човек да свърши работа."

Тя отправи предупреждението: „Има исторически моменти, когато проблемите в държавата стават толкова големи, че са просто непосилни за прости хора."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5396 |29.01.2011 Ал. Цветков: Сигурността в България е над средната в ЕС . 17| 10431 |21.01.2011 Вотът – сигурност и мнозинство . 70| 5639 |10.01.2011 ДСБ: СРС-тата рушат националната сигурност . 0| 5525 |17.12.2010 МВР-синдикати скочиха срещу административния произвол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads