Реклама / Ads
70| 5772 |10.01.2011 НОВИНИ

ДСБ: СРС-тата рушат националната сигурност

.
Иван Костов
Скандалът с разпространените записи означава, че правителството не се справя със защитата на националната сигурност. Това заяви за медиите лидерът на ДСБ Иван Костов след днешното заседанието на Националното ръководство на партията.
 

По думите му премиерът Бойко Борисов няма право да подслушва превантивно, министрите нямат право да се съгласят, давайки съмнителни доказателства, че не са корумпирани.

От ДСБ ще настояват парламентарната подкомисия за контрол на специалните разузнавателни средства да провери задълбочено случая.

Припомняме, че скандалът избухна преди седмица, след като от вестник "Галерия" разпространиха записи на разговори между шефа на митниците Ваньо Танов, финансовият министър Симеон Дянков и неговия заместник Владислав Горанов. В тях става дума за покровителство върху определени фирми от страна на МВР.

"Първото и най-сериозно изпитание на тази подкомисия предстои. Никой няма право да подслушва като предпазно средство. Ние живеем в условията на демокрация, а това е срещу демокрацията", заяви Костов.

По думите му няма значение дали става дума за изтекли СРС-та от службите или записи, направени от частни лица. "И в двата случая става ясно, че правителството не се справя със защитата на националната сигурност. Ако записите са направени от частни лица, то те трябва да бъдат заловени и съдени", заяви Костов, но уточни, че не смята последният вариант за възможен.

Според членът на подкомисията за контрол на СРС Веселин Методиев (ДСБ) премиерът има право да оказва политически натиск върху шефа на ДАНС, но не може да му оказва незаконен натиск. В този контекст Костов заяви, че, ако комисията иска да си свърши задълбочено работата, трябва да провери дали има дупка в законите, която да позволява да се случват подобни скандали.

Днес РЗС разпространи части от нови записи на разговори, този път между Ваньо Танов и депутатите от ГЕРБ Менда Стоянова и Искра Фидосова. От тях става ясно, че народните представители лансират свои хора за шефове на регионални звена на митническата агенция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4995 |14.12.2010 При бандитите цъфтят, при държавата се рушат . 12| 5422 |26.11.2010 Когато СРС-тата говорят и Б. Велчев не мълчи . 11| 9023 |07.11.2010 Прогониха шеф на "Ново Химко", заплашвал сигурността . 3| 5793 |30.09.2010 Младенов: Сигурността не изчерпва отношенията ни със САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads