Реклама / Ads
26| 5361 |13.01.2011 НОВИНИ

Дончева: Двата лоста на властта са спецслужбите и медиите

.
Татяна Дончева
“Днес властта се упражнява чрез два лоста – чрез МВР и специални служби и чрез медии и се използва, за да се краде”. Това заяви председателят на “Движение 21” Татяна Дончева по време на дискусия “Подслушването – начин на употреба”. Според нея този механизъм провежда един безогледен натиск върху всички ключови фигури в държавата, които не са съгласни с управлението на ГЕРБ.
 

“Механизмът за управляване чрез МВР и спецслужбите не е просто като се експонира Цветан Цветанов нон- стоп, или като се правят операциите на МВР, дори най-смешните, централна тема в новините и заемащи основно място в медиите. Механизмът за упражняване на властта, който съществува днес и се провежда е един безогледен натиск чрез инструментите на МВР и специалните служби върху всички ключови фигури в държавата, които имат престиж и умение да формират обществено мнение в друга посока – нежелана от властта”, заяви Дончева.

По думите й в момента журналистиката е подложена на натиск, на какъвто не е била подлагана от двайсет години насам. “Винаги е имало поръчки и влияние на властта върху медиите, говоря след 95-та година поне, но такава тотална преса и централизация имаше преди 10 ноември 89-та година. Мисля, че сегашното управление е на път да постигне медийна среда характерна за късния соц и да отиде така в края на годината на местни и президентски избори”, заяви Дончева. Според нея това ще изиграе лоша шега на управляващите, защото гражданското общество у нас ще се надигне. “Това, което се забранява, най-силно се желае”, цитира Дончева фрагмент от първата страница на романа “Под игото”.

Бившият главен секретар на МВР Цвятко Цветков пък допълни, че е потресен от действията на ГЕРБ, които “със зъби и нокти защитават своята безгрешност”. Той сподели, че откакто съществуват специални служби и полиция, подобни специални разузнавателни средства са се използвали, но сега нещата ескалирали. “Ще съм благодарен, ако някой може да ми посочи управляващите някъде в нещо да са признали своя грешка или недостатък”, каза Цветков. Според него ГЕРБ предприели един обвинителен уклон още от изборите и продължават да го поддържат. “Ако нещо, някъде се е случило, ако нещо някъде не е редно в тяхното управление, виновните са само извън тях”, коментира екскадарът на МВР.

“Специално за тези разузнавателни средства, които изплуваха в публичното пространство. За мен почти очевидно е , че това са проведени от служба, най-вероятно от ГДБОП. Най-вероятно от Станимир Флоров, който заедно с Цветанов управлява МВР. Това мога да го докажа убедително, с аргументи. И двамата подържат нещо, което вече намирисва на бъдещо следствие спрямо тях. Не е имало в последните двайсет години толкова увлечени ръководители на едно сериозно ведомство, които да изповядват нагласителния уклон, които да натъкмяват информация, да натъкмяват свидетели, да натъкмяват обясненията на това, което получават от този или онзи, с оглед целите на политическата целесъобразност, която Цветанов налага”, бе категоричен Цветков.

“Каквото и да е ставало през тези двайсет години, властта не е упражнявана с такива милиционерски способи, в които няма никакво значение дали висшите държавни администратори си вършат работата или не, дали са престъпници или не”, допълни Татяна Дончева. Тя препоръча да се провери дали тези СРС-та, които се намират на техническите магнитни носители са постъпили в прокуратурата и на другите места, където са заявени. “Опасявам се, че може да се окаже следното – Цветан Цветанов е единственият човек, който слага последен подпис и получава първи материалите абсолютно задължително. И ако има човек, в който се съединява информацията на едно място това е този човек. Трябва обаче да се види, постъпила ли е информация на хартиен носител, адекватна на това, което е технически записано по делото с разследването при онова момче в БОП, в прокуратурата по нейното дело и в ДАНС. Защото ми се струва, че тук някъде нещата могат сериозна да се разминат и да се окаже, че служба ДОТИ и Цветан Цветанов знаят това, което се съдържа, но останалите хора по веригата не”, отбеляза Дончева.

Бившият депутат от НДСВ и експредседател на комисията по вътрешен ред Минчо Спасов заяви, че това, което България е градила двайсет години в момента се срива. “Въпросът с подслушванията има две страни – юридическа и политическа. В по-общ политически план сме изправени пред това, че някой е повдигнал завесата на политическата кухня и там са се видели нелицеприятни неща. Кое е по-важното? Кой е повдигнал завесата или кое се е видяло отзад?”, попита Спасов. По думите му нашите европейски партньори са видели наличието на подпомагана от държавата контрабанда. “Вече сме изправени в ситуацията, в която конят е отишъл в реката. Сега трябва да на правим възможното, не толкова да злорадстваме, че е отишъл в реката, а да се опитаме да помогнем на държавата да се измъкне. Защото в реката до шията е не само ГЕРБ, но и България”, заяви Спасов.

Той предложи три конкретни варианта за излизане от ситуацията на ГЕРБ. “Моята молба е първо да направят крачка назад и да признаят грешката, че закриха Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства. Да го възстановят и да назначат там независими експерти, юристи без политическа окраска”, предложи Спасов. Второто му предложение към управляващите е да отменят последните промени в Закона за електронните съобщения и промените в Закона за СРС. “Виждате до какъв резултат доведоха, резултат за какъвто ние всички предупреждавахме”, заяви той. Третото предложение е да се промени и допълни Законът за отговорността на държавата за вреди причинени на граждани, като вътре се предвиди и солидарна имуществена отговорност на служител, който е разпоредил незаконното подслушване. “В момента хората, които извършват тези безобразия не носят никаква отговорност”, бе категоричен Спасов. Според него тези три мерки, ако бъдат предприети, може да се първата стъпка към излизане от ситуацията, в която сме изправени в момента.

Бившият говорител на ДАНС Зоя Димитрова предложи парламентарната Комисия за контрол на СРС да разбере кои хора от това правителство са подслушвани. “Да разбере, колко членове на кабинета “Борисов” са подслушвани, какви са основанията за това, какви са доказателствата за тежки престъпления, които те биха могли да извършат или се готвят да извършат, за да бъде санкционирано тяхното подслушване”, предложи Димитрова. Тя поиска, след като вече е минала година и половина от управлението на ГЕРБ да се провери какво е станало с тези СРС-та и предварителни проверки, по които членове на кабинета и депутати са били подслушвани. “Това е работа, за която има голям обществен интерес и ми се струва, че комисията би трябвало да направи и това”, добави тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5027 |09.01.2011 Татяна Дончева: За мен прокуратура няма . 14| 7021 |18.12.2010 Трайков: Затворили сме излишно двата блока на АЕЦ „Козлодуй” . 27| 6814 |16.12.2010 Т. Дончева: Борисов няма да подкрепи Н. Младенов . 22| 11249 |24.11.2010 Шампионът Александър Томов: АБВ ще измести ГЕРБ от властта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads