Реклама / Ads
14| 6970 |18.12.2010 НОВИНИ

Трайков: Затворили сме излишно двата блока на АЕЦ „Козлодуй”

.
Трайчо Трайков
Финансовият министър Симеон Дянков остава хладен към идеята за АЕЦ „Белене”, защото не му е в ресора, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в ефира на Дарик радио.
 

Той заяви още, че добре за България да е в ядрената енергетика. Нашата задача е от този проект да направим най-доброто. Проектът не беше започнат по най-добрия начин, сега от него трябва да се извлече най-доброто, смята той. Трайков не пожела да коментира в детайли цената на централата, нито думите на президента Георги Първанов за инфлационния индекс.

Затварянето на 3-и и 4-и блок на АЕЦ „Козлодуй” е абсолютно излишно нещо – направено като жертва пред олтара за влизането ни в Европейския съюз, каза Трайков.

Около 1 милиард евро ще достигнат чуждестранните инвестиции в края на годината, съобщи още министърът на икономиката, енергетиката и туризма. По думите му въпреки сериозния спад спрямо предходните години, важното е, че тези пари са вложени в производствени дейности.

"В тези сектори, в които ги има, те са продуктивни - предприятия, не са по-малко, отколкото предишната година. По-малко са в строителството и финансовото посредничество. Това е добре да се знае и да се разбере. Големите инвестиции в България през последните години влязоха в строителството. Инвестициите в строителството са малко като да ядеш много захарни сладкиши или шоколад, даже ако щете, защото те много бързо... Всичко остава в България - и тухлите, и бетона и строителите. Много бързо се завъртат парите. За да станат тези инвестиции, има нужда от кредитен ресурс, тоест влиза и финансовото посредничество, което е другата част от инвестициите, само че когато това нещо спре, спира изведнъж, което видяхме. Ако имате инвестиция в завод, който произвежда нещо, той не може просто да спре за един ден", коментира министърът.

Трите най-важни неща, които според министър Трайков са свършени от неговото министерство, са задвижването на големите енергийни проекти, напредъкът по Оперативна програма „Конкурентоспособност", както и „вкарването в релси на всички важни законодателни промени.

В отговор на въпроса защо през 2010-та държавата не осъществи никаква приватизация, Трайков увери, че през първото тримесечие на 2011година „Булгартабак" най-накрая ще бъде приватизиран.

Вече е регистрирана съвместната българо-руска компания по проекта „Южен поток", добави министър Трайков. В момента компанията, която извършва предпроектното проучване за строителството на газовата тръба, започва работа и трябва да приключи през пролетта на следващата година. Пред Кирил Вълчев Трайков отново се обяви за по-ниска крайна цена на АЕЦ „Белене" спрямо исканите от Русия 6,3 милиарда евро.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4858 |29.11.2010 Тр. Трайков: Резките изказвания за Белене са тактика . 5| 6195 |28.11.2010 Т. Трайков: "Булгатабак" ще бъде приватизиран . 2| 4788 |21.09.2010 Тр. Трайков: Боинг е поканен да купи ВМЗ Сопот . 33| 4964 |01.09.2010 Тр. Трайков: Искам писта за Формула 1 и АЕЦ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads