Реклама / Ads
32| 6213 |24.11.2011 НОВИНИ

Донев гушнал 200 млн. лв. от доставки на лекарства

.
Огнян Донев
Здравният октопод държи 90% от пазара на медикаменти в провинцията. Скандалният бизнесмен и съсобственик на вестниците „24 часа” и „Труд” Огнян Донев краде от болниците по 200 млн. лв. годишно, като извива ръцете на директорите
 

Причината е, че  30% от всички медикаменти, с които се лекуват пациентите в големите университетски лечебни заведения, се доставят от дистрибуторската му компания „Софарма Трейдинг”, пише в. Монитор. Здравният октопод  зарежда и многопрофилните лечебни заведения в провинцията. Там фирмата на Донев е тотален монополист -доставя 90% от медикаментите, оплакаха се шефове на потърпевши здравни заведения.

Мениджърите им твърдят, че „Софарма Трейдинг” ги рекетира, като ги заплашва със  запор на сметките, ако „октоподът“ не спечели търговете за доставка на лекарства. „За да оцелеем, търпим рекета на Донев. В противен случай няма как да лекуваме и да изплатим заплатите на персонала”, жалват се медиците. Донев е организирал измамата с търгове по група медикаменти„Софарма” е монополист у нас в производството на ампулни форми. При кандидатстването на първо място се поставят ампулите, произведени от генеричната българска компания, а към тях се прикачат скъпоструващите продукти на чужди производители на оригинални лекарства. Така, за да си осигури лекарства в ампули, директорът на дадена болница е принуден да закупи целия пакет предложени медикаменти от „Софарма Трейдинг”. По този начин фирмата на Донев си осигурява договори, като прецаква всички останали играчи на пазара.Втората хватка на Донев е, че държи нарочно „Софарма Трейдинг” с положителен баланс, за да може да печели търговете за лекарства.

Останалите играчи на пазара са с отрицателен или нулев баланс, което автоматично ги изкарва от играта. Любопитни са и обстоятелствата, при които търговете за лекарства минаха от Министерство на здравеопазването към лечебните заведения. Когато кандидатстваха за търгове на министерството, фармацевтичните компании трябваше да дадат максимално ниска цена, за да бъдат включени в позитивния лекарствен списък. Държавата имаше за цел да закупи максимално много медикаменти на възможно най-ниската цена. Благодарение на промяната в Закона за лекарствените средства, която според експерти в здравното министерство била инициирана именно от лица, близки до Донев, разходите за лекарства на болниците и  държавата са се увеличили с над 30%. А приходите, които се оценяват грубо на 200 млн. лв., отиват директно в джоба на собственика на „Софарма”.

Първоначално чуждите компании остро реагираха на поправката „Донев”. Близки до скандалния бизнесмен обаче разказват, че той се е споразумял с тях и затова те в крайна сметка са подкрепили промените в закона. Оказва се, че освен продуктите на „Софарма” дистрибуторската фирма пласира и скъпите оригинални продукти на чуждите фирми. Така, явявайки се на търг по групи медикаменти, доставчикът пласира и лекарствата на чуждите компании на цени, които устройват и двете страни. През лятото директорът на „Софарма Трейдинг” Димитър Димитров обясни, че компанията печели едва по 3-5% от доставката на ампули. Днес обаче става ясно, че управляваната от него фирма прибира многократно повече от пласирането на скъпите оригинални медикаменти, които чуждите компании продават на високи цени, защото не са принудени да ги намаляват както при търговете, провеждани от здравното министерство. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 5621 |21.11.2011 Л. Павлов: О. Донев е лице на белия бизнес, аз-на журналистиката на истината . 57| 7701 |20.11.2011 Най-богатият българин бил Огнян Донев . 5| 5168 |20.10.2011 Б. Велчев: Любомир Павлов и Огнян Донев се проверяват . 30| 7077 |16.08.2011 Офшорка гушнала милиони от "Кремиковци"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads