Реклама / Ads

 

9| 4889 |08.07.2021 НОВИНИ

Донев: Върви се към вариант за повишаване на пенсиите със 17%

.
Гълъб Донев
Два варианта за увеличение на пенсиите ще внесе служебният кабинет в новия парламент. Това обяви пред журналисти служебният вицепремиер и социален министър Гълъб Донев, който взе участие в семинар на тема „Кодекс за социално осигуряване – актуални промени“, организиран от КНСБ.

„Единият вариант е преизчисляване на пенсиите с осигурителен доход дали 2018 или 2019 г., разчетите са различни. Средствата необходими затова са около 3 млрд. лв. Другият вариант е с приноса, който има всеки един пенсионер от участието му в осигуряването – трудовия стаж и коефициентът, с който се умножава всяка година осигурителният стаж. Това ще струва на държавата около 140 млн. на месец“, обяви Донев и подчерта, че по този начин хората ще бъдат по-мотивирани да участват в осигуряването.


Донев посочи, че се обсъжда коефициентът на преизчисление да нарасне от 1,2 на 1,35, а не на досегашният 1,3 и добави, че тази стъпка ще обере всички неправди в системата, допуснати от 2015 г.


Социалният министър посочи какво ще се случи във варианта при увеличение на осигурителния праг и във варианта, при който той не се пипа.


„Параметрите са запазване на максималната пенсия на 1440 лв. и съответно с процента, с който ще се вдигнат всички пенсии, ще се вдигне и максималната пенсия“, обясни той и каза, че новият размер на пенсиите може да стане факт от 1 септември.


Вицепремиерът каза още, че досега не е водил преговори по темата с политическите партии, кандидати за парламента.


Управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов коментира, че кой вариант ще бъде приет е въпрос на политическо решение, но от представените два има подходящ. По думите му може да се вдигне и максималният осигурителен доход, и пропорционално с такъв процент, да се вдигне и максималната пенсия.


„Ние сме дали варианти максималният осигурителен доход да отиде на 3300 и 3600 лева. Колко ще се вземе, е изцяло политическо решение. Ако повишението на пенсиите се направи само с индивидуалния коефициент, т.е. всяка година да бъде умножавана по 1,3, самата пенсия ще бъде увеличена със 17%“, изчисли той и подчерта, че това не върви с увеличение на осигурителния праг.


Президентът на КНСБ Пламен Димитров каза, че те одобряват идеята да се върви към увеличение на пенсиите през увеличаване на тежестта на стажа в пенсионната формула.


„Това по-скоро е възстановяване на движението, което беше от 1 през 1.1 стигна до 1.2 и сегашното 1.35, за което чувам е наваксване на 3-те години, през които този коефициент беше замразен. Той ще генерира около 17% ръст на пенсиите от сегашната база“, коментира Димитров и уточни, че в това увеличение влизат и 50 лв., които се дават като надбавка от няколко месеца.


По думите му замразяването на максималния доход води след себе си до резки скокове и изчисли, че ако през 2022 г. се приложи формулата по швейцарското правило, то максималният доход ще нарасне с около 150-200 лева.


Димитров коментира, че ежегодното увеличение на пенсиите с 5% не е достатъчно, съобщи БГНЕС.

„Трябва да продължи да се прави, но не с 5%, а с по-висок. По швейцарското правило това увеличение за тази година е минимумът“, заяви той.

Президентът на синдикалната организация каза, че в следващите четири години пенсиите трябва да нарастват с по 15% на година, прилагайки всички възможни механизми.

„Дали през всяка година стаж, дали през съответния механизъм за осъвременяване, който може да бъде 5,6-7% и сума сумарно и ръста на максималната и минималната пенсия, така че в един момент да няма пенсионери, които да са под прага на бедност и да няма отрязани горе пенсионери, които да не получават действителния размер на пенсията, върху която са се осигурявали“, обясни той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 3| 2324 |07.07.2021 43 случая на Делта варианта на COVID-19 у нас . 18| 2513 |07.07.2021 Проф. Николай Витанов: ”Делта” вариантът се опитва да пробие у нас, но не успява . 6| 2519 |06.07.2021 Проф. Мира Кожухарова: При широко разпространение на Делта варианта, ще се върнат някои строги мерки . 6| 2388 |05.07.2021 Търси се вариант да не се стреля срещу мечката в Рила

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ