Реклама / Ads
9| 13785 |29.07.2020 НОВИНИ

Доц. Атанас Мангъров пред Фрог: Рибата е в морето, а здравният министър готви тигана

.
Доц. Атанас Мангъров
Рибата е в морето, а министърът на здравеопазването готви тигана. Това каза пред Фрог нюз доц. Атанас Мангъров по повод съобщението на Костадин Ангелов, че 2 милиона безплатни ваксини срещу COVID-19 ще осигури държавата през есента.
 

Ето какво още уточни доц. Мангъров: Наскоро той  говореше, че няма имунитет срещу коронавирус. Но нека да разсъждаваме на базата на данните - след като има ваксина, значи има имунитет. От тук следва, че не трябва да има повторно заболяване. Един австрийски лекар заяви, че  близо 50 процента от българите са изкарали COVID-19.   Ако това е вярно,  това означава, че вече сме близо до колективния имунитет. Защо ни е ваксина тогава?  

 

Затова си мисля, че казаното от министъра са приказки. Ваксините срещу коронавирус са много далеч от масовото прилагане. Тя трябва да се изпита по отношение на безопасност и по отношение на нейната ефективност, т. е. дали предпазва. Това, обаче отнема много време. Нормалният срок от създаване на ваксина до вкарването й в употреба отнема 10-15 години.

 

Технологично създаването на ваксината не е проблем. Проблемът е тя да се изпита. Ваксината трябва да бъде изпитана в реални условия. При „ковида“ при  над 90 процента от случаите заболяването протича безсимптомно. Тази ваксина от какво ще ни пази тогава?  В момента има  няколко десетки ваксини, които са в различни стадии на тяхното създаване. Някои се изпитват върху хора. Те обаче трябва да се изпитат върху хиляди души, за да влезе в употреба.

 

Съвременната медицина е медицина на доказателствата. Трябва да има безспорни доказателства, че ваксината работи и не вреди. Друг е въпросът, ако  им стиска,  да ваксинират хората в старческите домове. Но да не се окаже после, че са ги използвали за морски свинчета. Ако се повиши смъртността, ще е трудно да се разбере  дали загиват от болестта или от ваксината.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 32328 |29.07.2020 Мика Зайкова пред Фрог: България е диктатура, а премиерът е началник на парламентарната република . 7| 7371 |29.07.2020 Иван Бакалов: Предлагам да организираме ”Ден без Борисов”. Редовно - докато не подаде оставка . 4| 5678 |28.07.2020 Емил Ядков: Предложените вътрешни правила ще предпазят адвокатите . 4| 4969 |28.07.2020 Кристиан Вигенин: Прах в очите на хората са предложените от правителството мерки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads