Реклама / Ads
56| 10071 |10.12.2020 НОВИНИ

Доц. Мангъров няма да се ваксинира: Не е доказано, че ваксините са безопасни

.
Атанас Мангъров
Ръководителят на COVID- отделението в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров не се е записал в списъците с медици на първа линия, които са готови да се ваксинират срещу коронавирус. Пред Дебати.бг инфекционистът разкри, че има сериозни резерви към ваксините срещу ковид основно заради краткия период, в който са били създадени.
 

По думите му основният проблем не е в тези алергични реакции, които се получават-като например повишаване на температурата или зачервяване на мястото на убождането.

 

„Специално при тази ваксина на Пфайзер и Бионтек, при нея в организма се вкарва чужда РНК, която кара клетките на човека, на който е поставена да започне да произвежда белтъци на коронавируса. И срещу тях вече се изработват антитела. Тука има две неща, които не са уточнени. Първото е доколко вкарването на този чужд генетичен код има онкогенен потенциал т.е доколко този генетичен код може да доведе до някакви злокачествени трансформации в човешката клетка. Това не е нещо, което може да се уточни в рамките на 3-4 месеца, а за да се уточни това нещо са необходими години. Второто нещо е доколко тези протеини, тези белтъци, които ще се вкарат в човешката клетка ще могат да се въприемат като чужди антигени и да доведат до възникнат на автоимунни заболявания. Най-вероятно това няма да се случи, но не можем да го докажем, това не е нещо, което се доказва в рамките на няколко месеца.Това са проблемите около тази ваксина, които не са уточнени. Представете си какво би станало ако да кажем се имунизират 70-80% от хората и след няколко месеца или след няколко години се окаже, че примерно 1-2% от ваксинираните са с автоимунни заболявания или имат някакви онкопроблеми. Това са неща, които за да се уточнят е необходимо доста по-продължително време, а не няколко месеца, категоричен е доц. Мангъров.

 

„При условие, че смъртността от Ковид е под 0,3% да се вкарват ваксини, които не са толкова добре проучени, на хора, на които им няма нищо, които са здрави и тези ваксини не са напълно изпитани по правилата на добрата медицинска практика това ми се струва малко прибързано.“, каза още инфекционистът.

 

„От една страна ни се казва, че вирусът не създавал траен имунитет, което много ме съмнява, а от друга страна ние си правим ваксина, в която използваме частици от вируса и чакаме там да получим някакъв по-траен и по-силен имунитет.“, посочи той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4341 |10.12.2020 Дипломат: Каракачанов се изказва доста своеволно. Това няма да смекчи тона с РСМ . 13| 4341 |10.12.2020 Втори сме по смъртност от COVID в Европа. Америка забрани износа на ваксини. Няма да се отварят детските градини . 19| 4048 |10.12.2020 Цветанов: Нямам никаква зависимост, участвайки в политиката съм защитавал интересите на държавата . 11| 4723 |10.12.2020 Д-р Николай Брънзалов: Обещаните пари за личните лекари ги няма, БЛС иска среща с Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads