Реклама / Ads
0| 4091 |04.10.2022 НОВИНИ

Доц. Киселова: Новосформираният парламент може да продължи да работи в рамките на два месеца

.
доц. Наталия Киселова Източник: стопкадър, БНТ
Новосформираният парламент може да продължи да работи в рамките на два месеца. Това отбеляза пред обществената телевизия преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.
 

„Разбира се с уговорката, че ако не се бърза с връчването на първия, респективно на втория мандат, е възможно над два месеца да бъде проточена процедурата. Но всъщност, според мен, преди да се стигне до връчване на първия мандат, е необходимо в рамките на консултациите с всички парламентарни групи да се направи определен драфт на най-важното, което е необходимо. Законът за бюджета е един от най-важните, но трябва да бъдат приети определи закони, за да постъпят пари от Плана за възстановяване“, акцентира тя.

 

„Все още не всички партии, които са получили представителство в бъдещия парламент, са заявили категорични позиции. Да се надяваме, че предстоят първо разговори, а по-късно може би и по-сериозни преговори за съставяне на правителство“, заяви експертът.

 

Според нея проблемът е в качеството на политическите партии, а не толкова в правната уредба. По думите й, ако партиите достигнат мнозинство от 2/3 нека първо формират изцяло Висшия съдебен съвет и инспектората, а по-късно да помислят за по-сериозни дейности като промени в Конституцията.

 

Доц. Киселова коментира сроковете, предвидени в Конституцията, свързани с връчването на мандатите. Обясни, че до един месец от произвеждането на изборите президентът трябва да свика първо заседание на избраното Народното събрание. Предположи, че това ще се случи и по-рано, тъй като в неделя трябва да бъде оповестен персоналният състав на парламента. „След това държавният глава ще бъде поканен чрез списъчния състав, който ще бъде обнародван в Държавен вестник“, посочи конституционалистът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2870 |04.10.2022 Горната камара на руския парламент гласува анексията на украинските територии . 13| 5198 |03.10.2022 (Не)Възможните коалиции в новия парламент. Ще има ли управление? . 10| 22821 |03.10.2022 Осман Октай: Коалиция няма да се състави и в този парламент. Радев ще се гърчи с мандатите за избори през март . 10| 10074 |03.10.2022 При 99,99% обработени протоколи: 7 партии влизат в парламента, ИТН висят /обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads