Реклама / Ads
0| 3119 |31.01.2023 НОВИНИ

Доц. Киселова: Политическите партии припознаха президента за свой опонент

.
Наталия Киселова
Ако президентът назначава правителство, а не парламентът, то възниква напрежение. Има го, защото политическите партии припознаха президента за свой опонент. Това заяви конституционалистът доц. Наталия Киселова.
 

Парламентарното управление не е проблемът , проблем са партиите. Политическите партии трябва да имат добра селекция, каза още тя по Нова нюз.


С референдума само ще се премери температурата на обществото по определен въпрос. Хората трябва да знаят, защо се подписват. Г-н Трифонов с референдума иска да обърне внимание върху себе си, да се разшуми около тях, смята Киселова.


Партиите трябва да подходят отговорно, защото две години са загубено време. Икономиката започва да се забавя. Няма икономически бум след ковида. Партиите да не търсят вината извън себе си, а в своите редици, посочи още Киселова.

 

Целта на вносителите на подписките за референдуми е да бъдат направени заедно с местните избори. Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

В коментар за подготвяните референдуми от ИТН, „Възраждане” и ВМРО тя обясни, че сме свидетели на усилие да се използва предизборната кампания за следващо народно събрание, която се очаква да започне скоро.

 

„Нищо в историята не се повтаря два пъти. Ако сценаристите (на Слави Трифонов – б.р.) си мислят, че 2015-2016 г. ще се повтори от гледна точка на подкрепа – по-скоро – не. Има предвиден ред, по който се изменя Конституцията и съответно в Закона за прякото участие имаше забрана въпроси от компетентността на Великото народно събрание да не се поставят. По предложение на една партия това отпадна (при обсъждането на Закона). Дори без изрична забрана няма пряко задължение, ако се проведе референдум, да се свика Велико народно събрание”, обясни преподавателят по конституционно право.

Тя обясни, че разяснителната кампания на референдума е за промяна на държавното устройство – дали държавата да е единна или федерация. „Инициативният комитет може би нарочно прави разлика между държавно управление и държавно устройство. Уж държавното управление е обект на подписката, но кампанията показва друго”, каза Киселова.

 

Тя е категорична, че авторите на референдума за промяна на държавното управление не проверили предварително законовите условия. „Няма различни школи в конституционното право по въпроса кой може да принуди парламента да свика Велико народно събрание. Мнението е единно”, поясни Киселова и допълни: „Хубаво е да се прочетат някои книги и тогава да се говори по телевизията с висок и назидателен тон”.

 

„Правилно зададеният въпрос е защо политическите партии не могат да формулират ясно националните цели преди приемане на закони или преди да седнат да съставят правителство. Народното събрание едва сега заработи от 9 сутринта. Въпросът е в това да осъзнаят значението и мястото, където се намират народните представители. Политическите партии трябва да имат добра селекция”, каза Киселова и допълни: „Сега има напрежение, защото политическите партии припознаха президента като свой опонент”.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3002 |29.01.2023 Дончев: Обърнахме политиката на окопна война на партиите . 1| 3068 |29.01.2023 Шишков: Пет политически партии ползват имот частна държавна собственост . 11| 3224 |29.01.2023 Лорер: Партиите дължат обединение вдясно на българското общество . 3| 3576 |28.01.2023 Конституционалист: При мажоритарен вот малките партии изчезват, няма да има избори в чужбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads