Реклама / Ads
3| 3604 |28.01.2023 НОВИНИ

Конституционалист: При мажоритарен вот малките партии изчезват, няма да има избори в чужбина

.
Идеална избирателна система няма. Негативите на пропорционалната система ги виждаме - малки, по-малки. Но мажоритарната води до две партии. Имаме избор между представителност и ефективност. 49% от избирателите няма да имат представителство. Трябва да знаем какви ще бъдат последиците. Малките партии изчезват. Тогава не може да има и избори в чужбина.
 

Това заяви пред Българската национална телевизия конституционният експерт доц. Наталия Киселова.

 

С нея обаче не се съгласи журналистът Валери Найденов. По думите му партийно-листовата система, каквато е нашата, партиите назначават своите депутати, което според него води до превръщането на политическите формации в суверен.

 

"Не е вярно, че всяка система има минуси. Има съществена разлика - при партийно-листовата система, каквато е нашата, партиите си назначават депутатите, а ние можем да си избираме между партиите. При мажоритарната система всеки депутат е избран от конкретен избирател. При партийно-листовата система приемаме, че на партиите нещо им се дължи, а истината е, че гражданите избират пряко депутати. Когато всеки избирателен район си избере депутат с мнозинство, не се губят гласове. Никой гражданин няма свой представител сега. Въпросът не е партиите дали губят или печелят гласове, които изобщо не са техни. Партиите блокират избора на гражданина и се превръщат в суверен. Отнемат суверенитета на хората", посочи Найденов.

 

Въпросът обаче според доц. Киселова се корени в това доколко партиите са склонни да признаят демокрацията вътрешнопартийно.

 

Найденов заяви, че вината за настоящата политическа криза се "стоварва на здравата глава на президента", но държавният глава няма вина - партиите, казва Найденов, са се докарали до тази невъзможност.

 

“Този скандал стига до такива размери, че партиите забравят и не са в състояние да формират общи интереси. Карат се за парче от баницата. Скандалът е в елита на България и няма нищо общо с нагласите на гражданите”, смята Найденов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4642 |10.01.2023 От 23-ти януари малките и средни предприятия ще бъдат финансирани за защита на интелектуалната собственост . 0| 3183 |05.01.2023 Проф. Радостина Александрова: Грипът засяга най-силно малките деца и възрастните . 12| 6013 |23.10.2022 Делян Добрев дава заден: Иска връщането на хартиените бюлетини за малките населени места . 1| 3001 |18.10.2022 Конституционалист: НС не може да функционира, докато не бъде избран председател

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads