Реклама / Ads
1| 2786 |29.01.2023 НОВИНИ

Шишков: Пет политически партии ползват имот частна държавна собственост

.
Източник: личен архив
След проведените на 2 октомври 2022 г. избори за народни представители за 48-ото Народно събрание (НС), 9 от политическите партии, участвали в изборите, отговарят на изискването да са получили не по-малко от едно на сто от действителните гласове в страната и извън страната, което предпоставя възможността да заявят пред областния управител предоставянето на имот – частна държавна собственост.

Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в отговор на депутатски въпрос, свързан с партиите, ползващи държавни помещения за дейността на националните си ръководства и клубна база на територията на град София, предаде БГНЕС.

 

„От посочените 9 правоимащи политически партии, 5 от тях ползват имота – частна държавна собственост, като на 3 от партиите – БСП, ГЕРБ и „Има такъв народ“, са предоставени имоти – частна държавна собственост със съответните решения на Министерския съвет (МС), преди 2 октомври 2022 г. След тази дата, с решения на МС е учредено право на ползване върху имоти – частна държавна собственост на 2 от правоимащите партии – „Възраждане“ и „Демократи за силна България“, заяви министър Шишков.

 

БСП ползва четири имота частна държавна собственост, ГЕРБ – два, ИТН – един, „Възраждане“ – един, а ДСБ – два.

 

БСП ползва имоти на ул. Леге, ул. Позитано и още два в район Надежда. ГЕРБ ползва два имота - район „Триадица" на бул. „Витоша". За ИТН е дадено съгласие с решение на МС от 9 май 2022 г. за учредяване на безвъзмездно право на ползване за срок от 10 години върху имот - частна държавна собственост, намиращ се в София, район „Триадица“, бул. „Витоша“ № 148. бл. 69, ет. 2, за изпълнение на административните й нужди и при условие ползвателят да не използва имота за извършване па икономическа дейност.

 

ПП Възраждане има имоти в район „Средец", на пл. „Петко Р. Славейков".

ДСБ ползва 2 имота – в София, район „Триадица", бул. „Витоша" № 18, разположени на етаж 1 и етаж 2.

 

Във връзка с въпроси, свързани с размера на наемите, заплащани от отделните партии към държавата и има ли неизплатени дължими такива, Шишков заявява, че съгласно действащото законодателство до 31.12.2019 г. с решение на МС се предоставят под наем имоти - частна държавна собственост на централните ръководства на политическите партии, въз основа на което областният управител следва да сключи договор за наем.

 

Прекратяването на договора, включително облигационните правоотношения, възникнали във връзка с неговото изпълнение, са в правомощията и задълженията на областния управител.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 2854 |29.01.2023 Лорер: Партиите дължат обединение вдясно на българското общество . 3| 3316 |28.01.2023 Конституционалист: При мажоритарен вот малките партии изчезват, няма да има избори в чужбина . 5| 3067 |26.01.2023 Политологът Т. Буруджиева: Всички партии са виновни да няма правителство . 1| 2960 |25.01.2023 Парадоксът е, че политическите лидери заявиха готовност за редовно правителство, знаейки, че е невъзможно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads