Реклама / Ads
2| 3186 |09.01.2023 НОВИНИ

Доц. Киселова: Радев има 7 дни да връчи третия мандат. Ще избере между БСП и ”Български възход”

.
Доц. Наталия Киселова
Конституцията е дала срок до 7 дни, в които президентът да определи с указ коя ще е парламентарната група, която да получи право да номинира кандидат за министър-председател. Президентът ще избере между БСП и ”Български възход”. Това каза доц. Наталия Киселова по БНР.
 

"Ако внимателно се чете Конституцията, ще се види, че при връчването на третия проучвателен мандат на някоя от следващите парламентарни групи, президентът вече не е длъжен да води консултации. Консултациите се прехвърлят като отговорност на кандидата за министър-председател, посочен от групата, получила третия мандат. Това не изключва възможността държавният глава, преди да го връчи, да направи, но тогава няма да са консултации, а политически разговори с партиите", обясни още доц. Киселова.

 

Според нея тонът на Корнелия Нинова към президента не е остър: "През събота и неделя тя се опита да смекчи, доколкото е възможно, с надеждата, че президентът ще погледне към тях".


Доц. Киселова не изключи възможността Румен Радев да даде третия мандат именно на БСП: "Ако изборите много сериозно стоят пред нас като алтернатива и почти единствена, според мен това ще бъде жест по скоро към избирателите, а не към ръководството на БСП". 


Другата възможност са "Български възход". "Ако президентът се спре на тях, това би дало допълнителен импулс за тяхното бъдещо явяване на избори", изказа мнението си тя в предаването "Преди всички".
 
Доц. Киселова изключва "Възраждане" като възможност за получаване на третия мандат за кабинет, защото партията не желае да има правителство, а по скоро клони към избори.


"Защо евентуално не би връчил на "Демократична България" или ДПС - според мен причината е, че с тях ГЕРБ може да се върне във властта. Това е от 2 години и повече по отношение на поведението на президента Радев - с това ще бъде обусловено решението му. Може да изглежда, че той е посмекчил позициите, но според мен там сблъсъкът е много по-сериозен отколкото разменените реплики с Нинова", коментира тя. 

 

Какво направи НС през последните 3 месеца, попита доц. Киселова и обясни:


"Продължи тенденцията горещите картофи, които по принцип правтелството трябва да обели, да бъдат прехвърлени на НС и въпроси, които не са от компетентността на НС да бъдат прехвърлени на т.нар. плаващи мнозинства - нещо, което започна като тенденция още в предишния парламент. Това е грешен подход. Завърна се старата практика между първо и второ четене да се внасят предложения за промени, които нямат общо с приетия на първо четене законопроект - съществено се отдалечава от идеята на вносителя. Отхвърляне на проекти, които уж бяха важни за всички парламентарни групи".


Според нея този блокаж може да бъде оправен в 2 случая - ако около ГЕРБ се формира ново мнозинство при следващи избори или около анти-ГЕРБ коалицията. 


Според нея за ГЕРБ и ДПС би било удобно местните и парламентарните избори да бъдат комбинирани. Това ще създаде обаче проблеми на ПП и ДБ. 


Доц. Наталия Киселова обясни и конституционната процедура, след като от "Продължаваме промяната" днес върнаха на президента неизпълнен втория мандат за съставяне на правителство. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4783 |09.01.2023 Радев поиска с ПП да обсъдят варианта за кабинет с мандат на ДБ при договорка с ГЕРБ . 8| 3024 |03.01.2023 Румен Радев прие турския енергиен министър Фатих Дьонмез . 4| 3220 |03.01.2023 Евгений Кънев: Кабинетът на Радев направи всичко възможно да продължи енергийните ни зависимости от Кремъл . 3| 2945 |03.01.2023 Радев връчва втория мандат на ”Продължаваме Промяната”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads