Реклама / Ads
1| 3239 |27.09.2021 НОВИНИ

Доц. Кунчев: България има проблем с първа и втора игла, нека после да мислим за трета

.
Доц. Ангел Кунчев Източник: стопкадър, bTV
България има проблем с първа и втора игла, нека после да мислим за трета. Всеки, който си направи трета доза, това ще се запази в неговото здравно досие. При поява на нов щам, новите ваксини, които ще получаваме, вероятно ще бъдат променени. Това, което сега се взима като решение, може да не е същото след година, ако всичко се промени. Това смята главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
 

Пред bTV той обясни за кого е третата игла: „Има вече данни, че не е нужно всички да си поставят трета доза от ваксините срещу коронавируса. Голяма част от напълно имунизираните са си изградили антитела, които ще им осигурят защита една, дори може две и повече години“.

 

Според него тези, които всекидневно заради професията си се сблъскват с вируса, е необходимо да си направят трета игла. Кунчев добави и че ако искаме да се ваксинираме с трета доза, е хубаво да докажем с изследвания, че тя ни трябва, защото нямаме изграден имунитет.

 

„Скоро Европейската комисия може да вземе решение за удължаване на действието на сертификатите за имунизация срещу коронавирус с още една година“, съобщи още доц. Кунчев.

 

По думите му няма пробив във ваксината при наличие на средно 2% починали ваксинирани. „Става въпрос за възрастни хора с много придружаващи заболявания. При тях изграждането на имунитет след ваксиниране е доста по-затруднено“, уточни той.

 

Главният здравен инспектор коментира и четвъртата вълна, като поясно, че засега сме 300 заболели на 100 000 и не се налага масов локдаун.

 

„Има области с 400 на 100 000, но ще се вземат мерки по места, ако се мине прагът 500 000 на 100 000“, каза още Кунчев.

 

Той обясни, че ако не подобрим покритието на ваксинация у нас, може да пострада организираният туризъм.

 

Кунчев обърна внимание и на скритата заболеваемост, която се случва основно в големите градове. Тя е свързана с това, че хората са се научили да си купуват сами тестове и когато са положителни, не казват на здравните органи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5443 |26.09.2021 Зуека: Не съм избягал от България, просто преместихме пералнята в Европа . 3| 3630 |25.09.2021 Петър Витанов: Корупцията ражда бедност в България, а Брюксел си затваряше очите за нея . 2| 3655 |25.09.2021 Проф. Сербезова: Може да има проблеми с безплатните лекарства за COVID-19 . 15| 3480 |24.09.2021 Румен Радев: ЕС трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads