Реклама / Ads
0| 4489 |15.05.2022 НОВИНИ

Доц. Ангел Кунчев: Поставянето на четвърта доза COVID ваксина не е ефективно

.
Източник: БГНЕС
Поставянето на четвърта доза на ваксината срещу COVID-19 не е особено ефективно. Това заяви пред БНТ доц. Ангел Кунчев.
 

Той обясни, че в България не се е поощрява поставянето на четвърта доза. Тя се препоръчва само за много рискови групи, но тук става дума за наистина много малък брой хора.

 

Доц. Кунчев отбеляза, че броят на поставените ваксини в последно време много е спаднал. „Целият въпрос е какъв ще е резултатът от това заболяване. Ако ваксината те пази от тежко заболяване и смърт, тогава какво по-добро може да искаме. За съжаление, се правят много малко имунизации. В България остава огромен процент неимунизирано население, малко сме над 30% ваксинирани, но оставаме с най-ниско равнище на имунизирани в Европа“, каза той и уточни: „Получили сме малко над 4 милиона дози, с които са имунизирани малко над 2 милиона души“.

 

Според доц. Ангел Кунчев трябва да се намери начин общопрактикуващите лекари да могат да правят изследвания, защото там хората отиват масово след като се почувстват зле. По тази причина държавата трябва да им осигури бързи тестове.

 

По думите на специалиста като цяло интензивността на болестта е много по-ниска в момента: „Продължаваме да имаме много заразени. След празниците малко се вдигна заболеваемостта, но тя е в такива размери, че не ни плаши. На тези 300-400 души дневно, които се разболяват, нямаме повишаване на хората настанени в болница“, каза доц. Кунчев и добави, че, за съжаление реалната бройка на заразените остава много по-голяма от броя на официално регистрираните.

 

Според него проблем би възникнал при появата на нов щам: „Нов щам означава съвсем нова генетична комбинация, защото имунизацията и имунитетът няма да могат да повлияят на новия щам“, обясни медикът, но даде да се разбере, че подобен мрачен вариант в момента е много малко вероятен. „Има 3 милиона българи, които нямат имунитет към болестта. При евентуален щам, тогава всичко може да започне отначало. Но мрачният сценарий е много малко вероятен. Може да има нови варианти, които ще засягат много хора, но не тежко, това е по-голямата вероятност“.

 

Доц. Кунчев отново подчерта, че големият брой новозаразени е на неваксинирани хора. „Атаките срещу ваксините са напълно безпочвени, те работят, но не в този размер, който ни се искаше“, заяви медикът.

 

„Две нови съмнителни проби за неуточнения остър хепатит при децата се изследват в Националния център по заразни и паразитни болести като се очаква да се потвърди наличието на вируса“, обяви още главният държавен здравен инспектор. Единият от случаите е от софийско, а другият от Пловдив.

 

„Имаше четири проби, много близки до дефиницията на вируса. Две отпаднаха. Останаха две, които вероятно ще потвърдим, ако всичко върви в тази посока“, поясни Кунчев и добави: „Това си е един хепатит, който не знаем от какво е предизвикан. Ние със сигурност не можем да кажем нито как се предава, нито кой го предизвиква“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3430 |15.04.2022 Костадин Ангелов „изписа“ хапчета на зам.-председател на НС . 0| 3535 |13.04.2022 Само във Фрог: Гласят заплашения обвинител Ангел Кънев за зам.-шеф на военно-апелативна прокуратура . 0| 13724 |12.04.2022 Не бяхте ли с мафията и досега, съдия Ангелова, че тепърва ще ви приемат? . 0| 5229 |12.04.2022 Нежна прокурорка може да поеме защитата на заплашения Ангел Кънев от “Спеца”. Знае как се прави

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads