Реклама / Ads
12| 3922 |20.01.2021 НОВИНИ

Доц. Кунчев: Ще сме защитени от вируса десетина дни след втората ваксина

.
Ангел Кунчев
Абсолютно нормална ситуация е след първата ваксина в период от 21-28 дни човек, ако се срещне с вируса, да се зарази. Но той все пак ще е по-защитен, отколкото преди ваксината и ще кара болестта по-леко. Можем да се чувстваме защитени десетина дни след втората имунизация, когато има изградени антитела. Това заяви доц. Ангел Кунчев в „Тази сутрин“ пред bTV.
 

Очакваме ваксината „Астра Зенека“, тъй като между 25-и и 29-и Европейската агенция ще се произнесе за нея. Очакваме да я одобри другата седмица. Аз лично я предпочитам, тъй като нейното използване е значително по-лесно и очаквам да я използваме от февруари. От трите типа ваксини ние сме взели еднакви дози – по около 3 милиона, допълни главният държавен здравен инспектор.

 

Ако не стигнем 70 % имунизирани, няма да има ефект от ваксината. Трябва да обясним на хората какъв е ефекттът от ваксината, а те да решават, допълни доц. Ангел Кунчев.

 

Надявам се собствениците на заведения да не отворят самоволно на 1 февруари. Ние държим да има вечерен час 22,30. Едно е да отидеш да вечеряш с жена си и да си тръгнеш. Друго е да останеш, като удариш две ракии, да ти паднат ограниченията и да почнат контактите. Контактите в заведенията са повече, отколкото биха били в един мол. Затова обмисляме само търговската част да отвори в моловете, а не другата част, в която събитията може да се случват на закрито, обясни той.


Новият щам на коронавируса още не е разпространен на Балканите. В Гърция има само 15-16 доказани случая, в Румъния няма. Неговата концентрация в носоглътката е от десетина до сто пъти по-голяма, заразява много повече хора, до 70 процента. Ако тази заплаха се върне в такъв вид, в какъвто е във Великобритания, системата ще бъде натоварена, пак ще бъдат напълнени болниците и ще бъдат взети строги мерки, включително пълно затваряне. Ако има ефекта, който е във Великобритания, ще имаме тежки проблеми. Но няма как да знаем, същевременно, ако се затопли, ако той се забави и стигне март, април, очевидно този тип вирус намалява разпространението си през лятото, така че зависи как ще съвпаднат нещата, каза още доц. Ангел Кунчев.

 

 



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3289 |18.01.2021 Кунчев: Нямаме официално регистриран новия щам на коронавируса у нас . 17| 6155 |13.01.2021 ”Възраждане” стяга протест срещу мерките за борба с коронавируса . 5| 3636 |12.01.2021 Ал. Андреев: Изборите ще са по-скъпи заради мерките по коронавируса . 7| 3184 |11.01.2021 BioNTech: Ваксината е ефективна срещу новите щамове на коронавируса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads