Реклама / Ads
32| 11471 |04.06.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Доц. Минчо Христов за Фрог: Дали държавните бензиностанции не се създават, за да ги приватизира някой?

.
Доцент Минчо Христов Източник: БГНЕС
Аз подкрепям създаването на Държавна петролна компания, но дали някой не иска да създаде тази верига от държавни бензиностанции, за да я приватизира после? Като гледам как действа нашето правителство, не бих изключил да има и такива мисли. Това казва за Фрог нюз бившият депутат доцент Минчо Христов.
 

За мен е най-важно в момента не да баламосват хората с тези измислени проверки на Комисията за защита на конкуренцията. През последните години бяха проведени пет-шест проверки за наличие на картел на горивата, но всички бяха отрицателни. И не успяха да докажат очевадното, че картел има и надценката към настоящия момент е поне 60 стотинки А дори и да го докажеха, санкцията е смешна. Бензиностанциите я избиват с половин час работа.Така че задължително трябва да се въведе наказателна отговорност за картел, както е в нормалните европейски държави. И се учудвам, защо опозицията мълчи по тези въпроси. Защо не се предлага наказателна отговорност, която би решила проблема с грабежа в горивата, в телефонните централи, аптеките, големите търговски вериги, където има картелни споразумения?  За съжаление българската икономика е картелирана в основните си сегменти, които удрят челно потребителя, обясни експертът.


За мен е важно там,  където има картели и монополи,  да има държавни компании. Лихвените проценти по депозитите в банките днес са отрицателни. А лихвите, които банките искат от хората, достигат до 10%. Това е чиста печалба за банките и го няма никъде в ЕС.

 

По същия начин стои и въпросът с горивата. Горките шофьори трябва да знаят, че са ограбвани по един нагъл и безскрупулен начин вече няколко десетилетия. Когато петролът беше 150 долара на барел, цената на масовото гориво беше 2,70. Когато петролът стигна 25 долара за барел, цената на масовото гориво е 1,80 по бензиностанциите. Това се нарича грабеж, който е покровителстван от парламента и правителството. България е единствената страна в ЕС, където няма наказателна отговорност за картел.И това не е случайно. Вместо да се предприемат тези мерки, правителството отказва да направи една държавна банка с подразделения в страната и да дава 2-3 процента лихва. Това ще накара чуждите банки да смъкнат лихвените проценти и да не крадат по този безобразен начин, посочва доцентът.


По този начин стои проблемът и с аптеките. Какво пречи на държавата да се направи една верига държавни аптеки, които да продават на цени, каквито са в Македония, Гърция, Румъния, където българите ходят да си купуват лекарства. Това ще накара частниците да смъкнат цените, ако не искат да фалират. Ами за тържищата. Не може в момента черешите да се изкупуват за 30-40 стотинки от производителите и се продават по 5 лв. на пазарите. Това се нарича спекула и грабеж. Може да се създаде и държавна верига магазини, в които да не се продава със сто процента надценка на някои стоки, а с една нормална надценка. Държавата трябва решително да се намеси със законодателни мерки - включително наказателна отговорност, категоричен е той.

 

 

Доцент Христов коментира и последните новини около Васил Божков. Такива като Божков използват мафиотизирането на българската държава да печелят безумни пари на гърба на българския народ. За мен една пълна ревизия на олигарсите на прехода е задължителна. Но трябва да се започне от българските политици, които са първопричина за създаването на българските олигарси. Те са в една престъпна симбиоза вече десетилетия наред. Смешно е да се изкарва Божков революционер. Иначе е добре, че вади кирливите ризи на властта. И народът разбира, как е ограбван зад гърба му.

 

Българското общество е обезверено от лъжите на политическите партии. Има една китайска поговорка, която казва, "бойте се от гнева на търпеливите". В момента, според мен, няма алтернатива, но може да не е така след няколко месеца. Няколко партийни централи , включително и на правителствено ниво, работят за компрометиране на протестите. Друг проблем е, че на протестите се развяват партийни знамена. Политическите партии трябва да превъзмогнат своя партиен егоизъм и на протестите да станат наистина граждански, без да се извличат политически дивиденти. Тогава нещата ще тръгнат. Според мен този момент е близък, убеден е Минчо Христов.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 15792 |09.04.2020 Кредитен експерт пред Фрог: Договорът за залог на ББР е несериозен /документи/ . 4| 9168 |02.04.2020 Експерт за Фрог: Цехове за мармалад, шунка и селитра шият маски... . 4| 7141 |12.03.2020 Туроператор за Фрог: Може да има фалити на фирми заради коронавируса . 13| 16916 |20.02.2020 Само във Фрог: МО поръча 4 леки самолета за 2,5 млн.лв., вече скочиха на 20 млн

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads