Реклама / Ads
8| 4545 |25.01.2021 НОВИНИ

Доц. Наталия Киселова: Депутатите всекидневно ни изненадват с антипрактики

.
доц. Наталия Киселова
Наслушахме се на доста тези в последните дни, които отиват отвъд Изорния кодекс. Самата идея на народните представители е неправилна. Всеки юрист знае, че когато определени отношения са уредени в Кодекса, не се уреждат извън него. Ако напишем някъде, че нещо е престъпление и то не е в Наказателния кодекс, юристите не го поглеждат. В този смисъл всички правила, които са подготвени да влязат в Закона за извънредното положение, нямат нищо общо с изборите. Учудващо е, че влязоха по този начин.
 

Това заяви пред bTV доц. Наталия Киселова, експерт по конституционно право.

 

Тя призова народните представители да не бързат с промените между първо и второ четене.

 

"Всекидневно ни изненадват с антипрактики. Това е един от примерите. Можеха да го направят по много по-елегантен начин, да направят консултации с ЦИК. За съжаление обаче има стремеж всичко да приключи бързо и съвсем формално. Разказвателни изречения са написани вътре, предложенията не са структурирани според правната норма", посочи още Киселова.

 

По думите й аргументът с препоръките на Венецианската комисия са абсурдни. ФрогНюз припомня, че управляващите аргументираха отказа си да осъществят промени в Изборния кодекс преди изборите бе именно с препоръка на органа.

 

"В тези препоръки е посочено кои въпроси не е добре да се променят преди изборите. Тук не става дума за това", категорична бе доц. Киселова.

 

Тя обясни още, че има много въпроси, които не са уредени, а ЦИК трябва да се съобразява с органи, които не са създадени със закон, а със заповед, какъвто е случая с Националния оперативен щаб и с ваксинационния щаб, например.

 

"Това също не е добра правна техника", категорична бе Киселова.

 

"Има достатъчно време. Трябва да бъдат използвани максимално всички оставащи пленарни заседания, за да могат нормите да са добре написани и сравнително безспорни", посъветва юристът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3164 |22.01.2021 Мобилни урни за карантинираните лица решиха депутатите в НС . 5| 3155 |22.01.2021 Депутатите обсъждат промените за предстоящия вот . 12| 3481 |15.01.2021 Депутатите Биков и Ченчев в спор за гласуването на изборите . 7| 3171 |14.01.2021 Депутатите изслушаха четирима министри за обстановката у нас след валежите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads