Реклама / Ads
0| 3450 |13.03.2022 НОВИНИ

Доц. Попиванов: Големите дози йод са вредни

.
Източник: БГНЕС
”В България, в момента, в аптечата мрежа, не разполагаме с йодни препарати, които биха могли да имат значение при ядрен инцидент. Причината е, че без малко количество йод, 150 микрограма всекидневно, човек не е добре, развиват се различни заболявания, но ако приема големи количества йод, над три пъти от нормалното, над 500 микрограма дневно, се развиват други заболявания. Големите дози йод са вредни
 

Това каза пред Нова телевизия доц. Пламен Попиванов, началник на Отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания в УМБАЛ "Александровска".

Той добави, че някои от заболяванията са алергични - йодизъм, сърцебиене, силно зачервяване, състояния, които са всъщност непоносимост към йод.

 

"Йодът води до голяма промяна на белтъците в щитовидната жлеза, ако е в повишено количество, в резултат на което могат да се развият автоимунни заболявания, тиреоидит на Хашимото, Базедова болест, както се развиват и карциноми в жлезата", каза още специалистът.

 

Доц. Попиванов подчерта, че ако йодът се прилага върху кожата, той я изгаря. При вътрешно използване изгаря лигавицата и я променя.

 

"Яко трябва да профилактираме при един ядрен инцидент, ние трябва да приемем над 4 милиграм, над шест пъти повече от допустимото, на килограм тегло. Тази доза я има еденствено в таблетки, които се пазят в случаи на бедствия и аварии и които биха се раздали при опасност от "Козлодуй". Има определени запаси, които ще бъдат раздадени при необходимост", разясни медикът.

 

Той отбеляза, че за използването им има препоръки, а изключително чувствителни към радиация са още неродените бебета, бременните, майките кърмачки и децата до 18-годишна възраст. При хората между 18 и 40 години има опасност, ако е облъчена щитовидната жлеза, а над 40 години жлезата е в голяма степен резистентна, те могат да не се профилактират, ако няма директно облъчване.

 

Доц. Попиванов е категоричен, че изолирането на хората от външната среда и намаляване възможността те да поемат в организма си радиоктивен прах е не по-малко ефективно от приемането на йодни таблетки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3145 |10.02.2022 Проф. Георги Михайлов: Най-големите защитници на реформите и промените са именно тези, които ги създадоха . 4| 3136 |09.02.2022 Спортният министър подозира, че документите от БФС липсват още от 2015 г. . 10| 3706 |11.01.2022 Шефът на Пфайзер: Две дози не ви пазят от Омикрон . 5| 3393 |28.12.2021 Доставиха дози от ваксината на Pfizer/BioNTech в “Пирогов”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads