Реклама / Ads
72| 5954 |23.05.2011 НОВИНИ

ДПС дава "Атака" на евроинституциите

.
Волен Сидеров бил опасен за България, смята Юнал Лютфи. Досега в петицията срещу съдебния имунитет на лидера на "Атака" се били включили около три хиляди и петстотин души.
 

Движението за права и свободи ще сезира европейските институции във връзка със сблъсъците пред софийската джамия, поведението на партията "Атака" и нейния лидер
, каза депутатът Юнал Лютви в интервю за Българското национално радио.

Аз не бих се учудил кой стои зад тези непрекъснати палежи на джамии, пишенето на свастики по стените на джамиите в редица градове на България. Всъщност виждате ли Волен Сидеров е опасен за България. Съвета на Европа, Комисията - Европейската комисия, и по-точно агенцията към Комисията за човешките права, ще сезираме респективно и съответния комисар по правата на човека. Ще сезираме Европейския парламент, ние имаме там евродепутати, каза Юнал Лютви. Парламентарната група на Движението ще предложи на Народното събрание да гласува промени в Наказателния кодекс за по-тежки наказания на тези, които подбуждат към междуетническа и религиозна омраза, допълни Лютви.

Главният прокурор е длъжен да разследва поведението на "Атака" при инцидента пред джамията "Баня баши". Това заяви политологът Огнян Минчев, инициирал петицията за сваляне на депутатския имунитет на Волен Сидеров, в интервю за "Хоризонт". Аз не зная как ще реагира главният прокурор, но дължимото поведение от негова страна като гарант на Конституцията и закона е да се създаде едно предварително производство, по което да бъде разследван Волен Сидеров за това, което направи, организира и направи пред джамията в центъра на София в петък на обед, коментира Минчев.

Към момента в петицията срещу съдебния имунитет на лидера на "Атака" са се включили около три хиляди и петстотин души, посочи Минчев. Според него обаче е необходима институционална дискусия за размера на молитвеното пространство извън джамията "Баня баши" и за силата на звука от високоговорителите. Той упрекна столична община, че е допринесла за сблъсъците, станали между атакисти и мюсюлмани край джамията миналия петък. Софийската община ще направи по-добре да организира една подобна дискусия и да вземе съответните решения в името на гражданския мир, вместо да участва в провокации като тази на Волен Сидеров, като му предоставя правото да излезе и да прави подобни неща в непосредствена близост до едно молитвено събрание, което по същество е петъчната молитва в джамията, допълни Минчев.

От "Атака" ще поискат от главния прокурор имунитета на лидера на ДПС Ахмед Доган още в първия работен ден.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 17393 |14.05.2011 Ив. Костов: Факти и числа доказват новата тройна коалиция – ГЕРБ, ДПС и "Атака" . 9| 6582 |12.05.2011 "Атака" скочи срещу КЗД, взимали високи заплати . 21| 5732 |18.04.2011 Eксдепутати на РЗС бранят в Брюксел ГЕРБ от "Атака" . 13| 9451 |08.04.2011 "Атака" сложи на масата нерешените проблеми с Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads