Реклама / Ads
0| 2928 |17.03.2022 НОВИНИ

И ДПС поискаха да знаят какво е форсмажор. Викат Нинова в НС

.
Какво е форсмажор? Този въпрос разбуни духовете в Народното събрание, а освен това идеята на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова създаде и напрежение в управляващата коалиция. Днес от ГЕРБ заявиха, че искат от трибуната на парламента премиера Петков да обясни какво има предвид властта с “форсмажор”. А ДПС заявиха - ще викат Нинова на изслушване.
 

Какво представлява форсмажорът и как той ще помогне на бизнеса, питат от ДПС Нинова. Искането за изслушването й вече е внесено в деловодството на Народното събрание. 

Йордан Цонев е на мнение, че в настоящата ситуация всичко може да създаде проблем и за това от ДПС искат разяснение. 

 

"Ако форсмажорът означава блокиране на всички договори в държавата, трябва да се каже какви са последиците за бизнеса и хората от това. Едно такова предложение изисква системно разяснение, за да има ясна позиция и да знаем дали бихме могли да го подкрепим или не", подчерта Цонев.

 

ФрогНюз припомня, че вчера икономическият министър Корнелия Нинова заяви, че държавата ще въведе ситуация на форсмажор, като целта е бизнесът да бъде облекчен. Вероятно гласуването ще е на следващото заседание на кабинета. Ситуацията на форсмажор ще се обяви със задна дата от 24 февруари до май.

 

Не особено очаровани от идеята обаче изглежда са някои коалиционни партньори. Депутати от “Продължаваме промяната” заявиха в кулоарите на парламента, че това не е най-доброто решение за настоящата ситуация, а самата формация ще коментира тогава, когато предложението на Министерството на икономиката, официално влезе в деловодството. “Демократична България” също се противопостави. Нарече обявяването на форсмажор радикално и необосновано действие, което не е съгласувано с формацията, част от управляващата коалиция. 

 

“Обявяването на такъв тип радикални мерки без обсъждане, без внимателна преценка на цялото въздействие, включително и психологически, създава усещане за напрежение - нещо, което в този момент не ни трябва”, обясни съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

На идеята реагираха и от ГЕРБ, които повикаха премиера Кирил Петков на изслушване в парламента. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3257 |16.03.2022 В ”Честно казано” с гост-водещ Катя Илиева: Какво всъщност иска Путин от останалия свят и докъде е способен да стигне? . 0| 4624 |14.03.2022 Атлантически съвет категорично: Какво е състоянието на МиГ-29 и СУ-25? Ремонти в Русия и Беларус са невъзможни . 0| 3340 |10.03.2022 Шолц и Макрон поискаха от Путин незабавно да прекрати огъня в Украйна . 0| 3245 |09.03.2022 От ГЕРБ на трибунка поискаха да има карта “българин”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads