Реклама / Ads
0| 59919 |17.05.2022 ГЛАСЪТ

Другарко Кацарова, носталгията Ви по соца ми дойде в повече

.
По-малко от 10 минути. Толкова трая вчерашното интервю на едно от големите имена на българската естрада. Силвия Кацарова се опита да ни убеди колко хубаво е да има 100% квота за БГ музика в ефира на БНР и БНТ. Кацарова е безспорна звезда от годините на 80-те. Но, другарко Кацарова, носталгията Ви по златните години на българската естрада от времето на соца ми идва в повече.
 

Това било битка за опазване на българската култура, заяви Кацарова. 90% от бюджета на българското радио и телевизия излизали навън. С парите на българския данъкоплатец се субсидирала чужда култура, ревна Кацарова. 


"Защо и в Европа да не въртят 10% българска музика? Те имат световния пазар всички тези англоезични звезди, ние имаме една малка България. Защо в нашата си родина да не звучи 100% българска музика само за БНР и БНТ. Защо е квотата? Защото това е начинът тези средства да останат, както преди в комунизма, самото национално радио беше продуцент", продължи да се възмущава Силвия Кацарова.


Не можела да си обясни българската изпълнителка защо сме били против българското и какво лошо имало в това от БГ ефира да звучи БГ музика. 


"Ние нямаме равен шанс. Нямаме една българска класация за българска музика…”, оплака се още Кацарова. 


Бързам да я поправя. 


Госпожо Кацарова, никой не отрича таланта Ви и никой не е против българската музика. Особено стойностната такава. И вие сте автор на песни, превърнали се в шлагери на 80-те - “Топъл дъжд”, “Големият кораб минава”, “Обещай ми любов” и прочее. Но това е стара слава, госпожо Кацарова. И Вие, заедно с куп други звезди от златните години на БГ естрадата лежите на стари лаври. Не Ви виня. Песните Ви наистина са стойностни. Но да искате квота от 100% българска музика, за да се слушат парчетата ви, не е решение. 

И Ицо Хазарта е прав - това е бизнес и пробиват онези, които правят качествена музика.

 

Съвременната българска музика трябва да си намери път на пазара.

 

Лично аз, например, не бих искала от ефира на БНР да се въртят еднодневки на поп диви, които изглеждат напълно еднакво и предпочитам да слушам качествена музика. И, госпожо Кацарова, такава има. Например “Керана и космонавтите”, “П.И.Ф.”, “Остава”, Таралеща, Жлъч и Григовор, Hug or Handshake… Обичам да слушам и български банди, които са пробили навън - Jeremy?, Hayes & Y.


Освен това, има класации за българска музика, госпожо Кацарова. И го знаете. Този популизъм в стил "Възраждане" ми идва малко в повече. Ето например - "БГ радио", които имат седмична класация с българска музика. В БНР има рубрика "БНР топ 20" - национална седмична класация за българска поп и рок музика. Сиреч - може. И Вие също бихте могли да попаднете там, ако правите качествени парчета. 

 

Джесика Вълчева, 27-годишен меломан

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 38472 |16.05.2022 Киро и Кокорчо на бесилото или как се печели ”мършата” по време на война . 0| 8572 |16.05.2022 Да станем повече финландци и по-малко московлии - ще живеем добре . 0| 13115 |15.05.2022 Световна сензация: Бебе бабуин е, не е това, което си мислите... . 0| 25449 |12.05.2022 Ех, Путин, ех, лакеи нашенски, как новината за газ от САЩ ви обърка краденето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads