Реклама / Ads
0| 8592 |16.05.2022 ГЛАСЪТ

Да станем повече финландци и по-малко московлии - ще живеем добре

.
Финландският президент към руския: Говорихте едно, а нахлухте в Украйна. Влизаме в НАТО. Това е новината от последните два дни. Финландия е страна с население от 5,5 млн. души, но не се страхува от Русия, наброяваща 150 млн. жители. 27 пъти по-малката страна не се сниши пред заплахите на руската мечка. Нещо повече, президентът Саули Нинистьо се обадил на руския си колега Владимир Путин и го информирал за взетото решение.
 

„Разговорът бе прям, без заобикалки и премина без раздразнение. Сметнато бе за важно да се избегнат напрежения“, заяви финландският държавен глава в изявление от своя кабинет.

 

Преди дни президентът Нинистьо и финландската премиерка Сана Марин заявиха, че се стремят към „незабавно“ влизане в НАТО. Москва заплаши да предприеме в отговор репресивни „военнотехнически“ мерки, без да обяснява, какво означава това.

 

В близките дни се очаква молба за членство в пакта да подаде и Швеция.

 

Погледнато през прозореца на „Дондуков“ 2 и през погледа на Корнелия Нинова, Костадинов, Янев и останалите глашатаи на Кремъл – Хелзинки си подписа смъртната присъда. Защото нали, непобедимата руска армия може да ги размаже.  

 

Налага се да припомним на путиновите адреналинки в София, че Финландия изпрати няколко пъти военна помощ за Украйна. Включително 1500 противотанкови оръжия, 2500 автомата и боеприпаси. Въпреки заплахите на Кремъл, че всяка страна, която изпрати оръжие и техника в Украйна, ще бъде считана за вражеска, Финландия реши да поеме всички рискове, за да помогне на украинците.

 

И още едно припомняне. Според Пакта Рибентроп-Молотов от 1939 г. Финландия попада в съветската сфера на влияние и през ноември същата година Съветският съюз напада Финландия. В последвалата Зимна война, въпреки многократното си числено превъзходство, съветските войски понасят тежки загуби и дават много жертви на финландска територия. През 1941 г. Съветската армия отново нахлува във Финландия, докато финландски войски водят сражения с германските нашественици.

 

По това време Финландия наброява малко над 5 млн души, а Съветският съюз - около 230 милиона. Германия – над 60 милиона.

 

Решението на финландския президент Саули Нинистьо и премиерката Сана Марин е в пълно противоречие с призивите за неутралитет, които ни будят от сън всяка сутрин, а вечер ни слагат в креватите тревожни и уплашени. За кошмарите ни се грижат още ГЕРБ и ДПС, които уж са проевропейци, но все повтарят, че без руски газ сме загинали. В строен хор им пригласят работодателски и профсъюзни някакви формации.

 

Всичко това в името на националните интереси.

 

От всичко дотук излиза, че финландците са много глупави и безразсъдни хора. Освен това имат 1300 километра обща граница с Русия… Луди хора. Но дали?

 

Да погледнем някои факти. Брутният вътрешен продукт на Финландия е 275,7 милиарда долара. Средната работна миналата година е била 3313 евро. Над 90% от финладците са грамотни, а образователната им система в Топ 5 в света. Здравеопазването им е в челото на Европа и са сред най-некорумпираните страни.

 

България е на последно място по БВП на глава от населението в Европейския съюз. Средната работна заплата за 2021 г. е 1612 лева или около 806 евро. 46 на сто от младите хора в България са функционално неграмотни.

 

Дори само тези цифри са достатъчни, за да схване всеки завършил трети клас българин, че нещо с политиците у нас не е наред. В смисъл, че те наистина защитават националните интереси, но не на България, а на Русия. Това не ни е водило към добро след 1878 и 1944 г., не ни води и днес.

 

Крайно време е да сменим плочата и да изпробваме финландския опит, например. Резултатите от него са доказани и наистина добри.  

 

Витали Роник

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 10451 |03.10.2021 Президентски: Загубата е важна колкото победата, дори повече . 32| 16707 |14.06.2021 Борисов, Пеевски и Гешев да бъдат съдени за тероризъм и геноцид, ако станем правова държава . 22| 7625 |19.02.2021 Предложение: Никога повече политици на дати, свързани с Апостола . 22| 16437 |05.01.2021 Господин Борисов, слезте от хеликоптера. Слезте. Не мога повече да Ви гледам

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads