Реклама / Ads
1| 9070 |15.06.2014 НОВИНИ

„ Дружба” остава без езеро заради метрото?

.
Езерото в жк „Дружба 1” в София, край което се строи удължението на метрото до летището, ще се напълни след година. Прогнозата на специалистите от Минно-геоложкия университет е за 9 месеца, но все още строителите черпят вода от него и ще мине малко повече време. Това съобщи шефът на столичното метро инж. Стоян Братоев, който преди време призна, че 40% от вината за пресушаването на водоема се дължи на строителните работи и водочерпенето, а 60% на сушата.
 

 

Той обясни пред „Монитор”, че в края на юни двете помпи на „Станилов” трябва да спрат засмукването на водата, а в средата на юли и тази на „Трейс”. „Въпреки обилните валежи през последния месец нивото на езерото се повиши само с 15-20 см. Затова съм поискал допълнителна експертиза от Минно-геоложкия университет, но не за причините за намаляването на обема му, а за това как може да се запълни”, каза пък кметът на район „Искър” Ивайло Цеков. Той е притеснен, че нивото се повишава бавно, а под моста, който разделя двете части на езерото, все още има островче. Такива има и в южната част на водоема.

 

За да се увеличи водният обем и да се успокоят живеещите в квартала, които смятат, че езерото ще изчезне напълно, беше възложено „Софийска вода” да го запълни с 30 000 кубика промишлена вода от езерото в Панчарево, която не е допълнително пречиствана и обработвана. Тогава от „Метрополитен” и  „Софийска вода” бяха категорични, че промишлената вода, с която е пълнено езерото в „Дружба 1”, ще се плати от строителя на метрото във въпросния участък. За да се измерва точното й количество, бил монтиран водомер.  

 

Има два варианта езерото да бъде спасено, ако занапред няма достатъчно валежи за възстановяване на нивото. Първият предвижда при строежа на метрото подпочвени резервоари да се насочат към водоема. Вторият е да се монтират помпи и сондажи, но това ще е изключително скъпо, защото езерото е голямо.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5014 |07.06.2014 Задължителното гласуване остава Орешарски на власт? . 8| 5171 |04.06.2014 Оставаме извън еврозоната още 2 години . 23| 4781 |03.06.2014 Кадиев пита Чобанов за мерки; бюджетът изоставал . 29| 5825 |30.05.2014 Ангел Найденов: Станишев остава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads