Реклама / Ads
9| 4410 |11.06.2021 НОВИНИ

Душана Здравкова: Кьовеши дойде на крака, за да ни каже, че не сме си написали домашното

.
Душана Здравкова Източник: БГНЕС
Визитата на шефката на европейската прокуратура Лаура Кьовеши е знак, че проблемите в България са много сериозни. Кьовеши дойде на крака, за да каже, че България не си е написала домашното.
 

Това заяви в ефира на Българското национално радио Душана Здравкова, бивш съдийка и “кръстница” на ГЕРБ. 

 

Коментарът й идва в контекста на двудневната визита на Лаура Кьовеши у нас. Тя пристигна в София, за да обсъди процедурата за избор на делегирани прокурори - България трябва да предложи още шестима. По време на пресконференция пред журналисти, главният прокурор на ЕС посочи, че няма да коментира конкретни дела или сигнали, свързани с България и заяви, че разговорите й с обвинител №1 у нас са били строго професионални. 

 

Кьовеши обаче предупреди - компромиси спрямо високопоставени лица няма да има, а онези, които се опитват да влияят на разследванията, ще бъдат оповестени поименно.

“каза на Прокурорската квота във ВСС, че трябва да се попълни квотата от български делегирани прокурори с хора, които отговарят на европейските стандарти, а не на стандартите на Иван Гешев", посочи Здравкова. 

 

Бившата съдийка коментира, че и САЩ, чрез санкциите по закона "Магнитски", и Кьовеши, и голяма част от гражданите в България са на едно мнение, че прокуратурата досега не е свършила своята работа. 

 

"Затова е толкова важно да има професионалисти прокурори, отговарящи на стандартите, с мислене на европейски прокурори, които да свършат работата. Няма кой друг да свърши и делата, свързани със закона "Магнитски", и с всички залежали дела, непипнати с години, докато Иван Гешев ходи да пие кафе и да се среща в незнайни градчета по незнайни поводи. Един главен прокурор трябва да е стратег, не трябва да е оперативен работник с полицейско мислене. Трябва да има визия как да се развива прокуратурата, аз досега не съм видяла такова нещо", посочи Душана Здравкова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6996 |11.06.2021 Татяна Кристи: До Кьовеши Гешев изглежда като малоумен милиционер . 16| 8792 |11.06.2021 Директно от срещата с Лаура Кьовеши: Тук сме за вас. Нужни са ни смели прокурори /обновена/ . 7| 5147 |11.06.2021 На старта на деня: Продължава визитата на Кьовеши, издирват „черната кутия“, започва предизборната кампания, Европа става футбол . 8| 6418 |10.06.2021 Кьовеши пред Стоилов: Въпросът за Специализирания съд е дискусионен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads