Реклама / Ads

0| 2637 |02.06.2022 НОВИНИ

Гешев поиска европейски закон “Магнитски”

.
Еквивалент на американския закон “Магнитски” трябва да бъде приет в Европейския съюз, а след това той да бъде пренесен в националните законодателства на страните членки, заяви главният прокурор Иван Гешев пред Българското национално радио.

Гешев обаче изглежда не помни, че такъв има. В началото на месец декември 2020 г. Европейският съюз прие Европейския акт на Магнитски, който ще позволи на организацията да “замразява активи и да налага забрани за пътуване на лица, замесени в сериозни нарушения на правата на човека“. Приетият от ЕС закон “Магнитски” се отнася изключително и само до геноцид, престъпления срещу човечеството, мъчения, робство, извънсъдебни убийства, произволни арести или задържания. Не се отнася обаче до корупция, какъвто е случаят със закона, който се прилага в САЩ. 

 

"Чисто юридически, моето становище, че трябва да има в него ЕС, а след това – да се транспонира в съответното законодателство на националните законодателства. Това е моят юридически прочит, защото, на базата на съответните документи на ЕС, ако ние приемем някакво законодателство, поне от това, което прочетох във вестниците, то ще е много сериозно противоречие с европейското право“, посочи Гешев пред БНР. 

 

Гешев каза, че ще бъде обявена нова процедура за избор на 10-ти делегиран европейски прокурор от България, за да бъде изцяло попълнена нашата квота. Предишният конкурс се провали поради липса на желаещи. За отношенията си с главния прокурор на ЕС той каза:


"Политически оценки всеки има право да прави! Разберете, госпожа Кьовеши е професионалист, тя е магистрат, тя не е политик и политическите оценки на нейното и на моето поведение може да си ги прави всеки, но трудно могат да бъдат предложени политически стандарти към професионални отношения. Ако някой се обърква, че госпожа Кьовеши ще направи компромис с независимостта на нейните прокурори – става въпрос за европейски делегирани прокурори, които са между другото и български прокурори - прави голяма грешка", заяви главният прокурор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2575 |02.06.2022 Датчаните поискаха да са част от европейската отбрана . 0| 3059 |01.06.2022 Гешев видя чудесна година на сътрудничество с Кьовеши. Къде? . 0| 2676 |01.06.2022 Проф. Емилия Занкина от Рим: Премиерът Петков да поиска оставката на Калина Константинова . 0| 2856 |31.05.2022 Мехмед Дикме: Европейски пари за проекти стоят и не се харчат в тази държава. Защо?
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ