Реклама / Ads
16| 7485 |31.01.2022 НОВИНИ

Гешев иска европрокуратурата да спаси него и спецправосъдието у нас

.
Прокуратурата поиска независим одит от Брюксел на делата с обществен интерес в Специализираната прокуратура. Това според обвинението ще бъде полезно в дебата за съдебната реформа и бъдещето на специализираното правосъдие у нас. И това - само няколко дни след като главният прокурор Иван Гешев силно се притесни за бъдещето на България и поиска европейският мониторинг над страната ни да бъде засилен.
 

Изглежда от обвинението се опасяват за собственото си бъдеще в контекста на решимостта на новите управляващи да реформират правосъдието. Тъкмо това вероятно обяснява факта, че главният прокурор Иван Гешев смени плочата за евромониторинга и промени позицията си на 180 градуса. През август 2019 г., когато представи стратегията си за управление на прокуратурата като единствен кандидат да я оглави, в нея беше записал, че "мониторинговият механизъм в настоящата му форма постепенно започва да се ползва като инструмент за политическо противопоставяне във вътрешен план" и "предпоставя разделение между органите на съдебната власт, което пък пречи да се отговори на обществените очаквания за справедливост".

 

Сега същият този мониторинг се оказа крайно необходим. 

 

Също толкова необходим според Гешев е и анализът на европейските прокурори и експерти на делата с висок обществен интерес в специализираната прокуратура. Вероятно се надява, че Брюксел ще подкрепи съществуването на специализираното правосъдие. Тук е моментът да спукаме розовия балон на обвинението - тъкмо европейските институции посочиха в последния си доклад за върховенството на закона колко неефективно е спецправосъдието у нас и как липсват осъдителни присъди за корупция по високите етажи. Тъкмо там се заговори, че тя не работи добре. 

 

Затова не е съвсем ясно какво точно очаква от Брюксел Гешев. Спасение? 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 6861 |31.01.2022 Малко преди Цацаров да си тръгне от КПКОНПИ, започва проверка по сигнали срещу Гешев . 11| 3426 |31.01.2022 Асоциация "ала Гешев": Прокурорите искат да участват в съдебната реформа . 30| 3084 |31.01.2022 БЗНС-то на Ненчев иска оставката на министър Янев заради НАТО . 16| 15612 |31.01.2022 Само във Фрог: Човек от екипа на Гешев нарича прокурор “помияр”, докато го натиска за дело

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads