Реклама / Ads
11| 4099 |19.05.2021 НОВИНИ

ВСС иска помощ от ЕК за експертен анализ на работата на спецпрокуратурата

.
Прокурорската колегия във ВСС иска помощ от Брюксел за експертен анализ на дейността на специализираната прокуратура. Това стана ясно, след като на днешното заседание магистратите приеха такъв да бъде направен. Допитване ще бъде изпратено до ГД “Подкрепа на структурните реформи” към Европейската комисия.
 

Анализът ще бъде изготвен по определени критерии, а обхванатият период ще е от началото на 2012 до края на 2020 г. Всичко се случва на фона на исканията специализираният съд и прокуратура да бъдат закрити заради неефективната им работа. Възроптаха обаче кадровиците, а и някои депутати и експерти. 

 

Причината - ако това се случи, от решението ще се възползват определени олигарси, а освен това спецсъда и спецпрокуратурата работят добре. Заради предложението имаше и протест на кадровиците, на чело на които бе обвинител №1 Гешев. 

 

Жалването стигна и до няколко европейски институции като магистрати и следователи се оплакаха от политически натиск. 

 

Критериите, по които да се изготви анализ, са следните:


Правна рамка за създаването на тези органи и за промяната и увеличаването на тяхната компетентност;

 

Административно-организационна дейност на Специализираната прокуратура;

Кадрова и ресурсна обезпеченост на Специализираната прокуратура;

Дейност на Специализираната прокуратура по основни направления:

организирана престъпност;


престъпления против Републиката;


корупционни престъпления по критерии за съответната година - преписки и досъдебни производства (брой образувани, наблюдавани, решени и видовете решения); действия със задължителен съдебен контрол в досъдебната фаза по наказателното производство; внесени в съда прокурорски актове, видове решения по тях, осъдени лица с влязъл в сила съдебен акт, участие в съдебни заседания; върнати от съда дела, оправдани лица с влязъл в сила съдебен акт.

 

Другите показатели за анализа включват международното сътрудничество на Специализираната прокуратура, взаимодействието на Специализираната прокуратура с други органи, дейността на Следствения отдел в Специализираната прокуратура.


Прокурорите искат да се сравни дейността на Специализираната прокуратура и прокуратурите с обща компетентност по няколко направления:

 

организирана престъпност в периода от 2003 г. до 2011 г. и в периода от 2012 г. до 2020 г.;

престъпления против Републиката в периода от 2011 г. до 2015 г. и в периода от 2016 г. до 2020 г.;

 

корупционни престъпления в периода от 2015 г. до 2017 г. и в периода от 2018 г. до 2020 г.

В анализа трябва да бъде включена и дейността на Апелативната специализирана прокуратура. Очакванията са да бъде описан броя на наблюдавани и решени преписки, видове решения по тях и участие във въззивни съдебни заседания.

 

В анализа се предвижда да бъде описана и натовареността на Специализираната прокуратура, на Следствения отдел в Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура, както и обобщени изводи за дейността им.

 

Беше избрана тричленна комисия от прокурорската колегия на ВСС и 10 магистрати от прокуратурата, които да направят анализа. Предложението бе на Гергана Мутафова.

 

В Комисията са: Калина Чапкънова - член на ВСС, която е и ръководител на комисията, Стефан Петров и Евгени Иванов - членове на ВСС, Валентина Маджарова - изпълняващ функциите административен ръководител на Специализираната прокуратура, Калин Стоилов - заместник административен ръководител на Специализираната прокуратура, Даниела Димитрова - заместник апелативен прокурор на Апелативна специализирана прокуратура, Мария Дойчева - заместник апелативен прокурор на Апелативна специализирана прокуратура и прокурори от Върховна касационна прокуратура - Паулина Недялкова, Калина Серафимова, Величка Смилянова-Янева, Зорница Таскова, Ваня Илиева и Томи Наков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 3495 |19.05.2021 „Демократична България“ поиска оставката на Фандъкова заради приема в детските градини . 25| 14576 |19.05.2021 Д-р Цветеслава Гълъбова пред Фрог: Искам журналистите да говорят. Но винаги . 17| 4898 |19.05.2021 Шефовете на ДАНС и разузнаването си играят на котка и мишка. Искали среща с премиера . 25| 4392 |19.05.2021 Гешев иска дружба с Рашков и ДАНС. С какви мотиви настоява за междуведомствено звено за изборите?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads