Реклама / Ads
25| 4402 |19.05.2021 НОВИНИ

Гешев иска дружба с Рашков и ДАНС. С какви мотиви настоява за междуведомствено звено за изборите?

.
Иван Гешев Източник: БГНЕС
Като гледа активизацията на служебното правтелство, особено в структурите на МВР, и Гешев „се сети“ да се активизира. Изведнъж се загрижи за провеждането на предстоящите парламентарни избори. Предлага дружба с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и председателя на ДАНС Димитър Георгиев и настоява за междуведомствено звено за изборите. С какви мотив?
 

„С оглед гарантиране провеждането на честни и прозрачни избори, днес главният прокурор Иван Гешев изпрати писмо до министъра на вътрешните работи г-н Бойко Рашков и председателя на ДАНС г-н Димитър Георгиев, с което им предложи да се продължи утвърдената добра практика за създаването на Национално междуведомствено звено във връзка с предстоящите на 11 юли 2021 г. избори за Народно събрание“, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

 

„Създаването на такъв тип звено преди всички национални избори цели да подобри взаимодействието и координацията между институциите с оглед законосъобразното провеждане на изборите“, мотивира се той. Работата на тази структура била показала през годините трайно добри резултати и практики, които били изцяло в интерес на българските граждани.

 

„Обхватът на нейното действие е от деня на откриване на предизборната кампания до 30 дни след обявяване на официалните резултати от изборите от ЦИК“, уточнява Гешев и продължава с хвалбите:

 

„Благодарение на добрата координация и обмен на информация между институциите при проведените на 04 април 2021 г. избори бяха предприети редица действия по предотвратяване на престъпления против политическите права на гражданите. В хода на съвместната работа се събраха доказателства за дейността на организирани престъпни групи, създадени с цел купуване на гласове за определен кандидат, политическа партия или коалиция, за което бяха повдигнати и обвинения. За първи път по искане на прокуратурата по реда на Закона за мерките срещу изпирането на пари бяха наложени запори на суми в размер на над 425 000 лв., а при извършени претърсвания и изземвания бяха иззети парични средства в различни валути, които възлизат на над 383 000 лв., като по този начин над 800 000 лв. не бяха включени в опитите за „изборна търговия“. Пред обществото бяха показани разкритите схеми, с които участниците в организираните престъпни групи купуваха гласове в полза на определени политически партии. В навечерието на предстоящите парламентарни избори за всички български граждани е от значение да бъде гарантирана честността и прозрачността на изборния процес.“

 

По думите му заради всичко гореизброено компетентните институции, съгласно законовите им правомощия, следва да положат максимални усилия за защита на политическите права на българските граждани.

 

Според Прокуратурата само със съвместните усилия на всички правоохранителни и правоприлагащи институции в рамките на функционалната им компетентност можело да бъдат постигнати очакваните от българското общество резултати.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 8251 |19.05.2021 ЕМКО сигнализира за злоупотреби от страна на Иван Гешев . 32| 6774 |19.05.2021 Стъки пак цъфна, за да поиска оставката на шефа на МВР заради ”Злати и Биби” . 8| 3046 |18.05.2021 ДБ иска оставката на зам.-кмета на София заради записването в детските градини . 10| 3370 |18.05.2021 МВР поискало от бухалката си НАП проверка на журналиста Димитър Кенаров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads