Реклама / Ads
0| 3602 |02.03.2022 НОВИНИ

Двама руски дипломати ще бъдат изгонени от България

.
България гони двама руски дипломати. Това обяви министърът на външните работи Теодора Генчовска.
 

Те трябва да напуснат страната ни до 48 часа. По-рано стана ясно, че бригадният генерал Валентин Цанков е един от заподозрените в разследване за шпионаж в полза на Русия. Руският посланик Елеонора Митрофанова бе извикана по този повод в МВнР, но тя не се яви. Предпочете да прати друг човек от мисията.

 

Министерството на външните работи на Република България обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата и им даде 48 часа да напуснат страната. Това заяви Митко Димитров, директор на дирекция „Пресцентър“ на МВнР, по време на брифинг.

 

„Компетентните държавни органи уведомиха министъра на външните работи Теодора Генчовска за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност от страна на граждани на Руската федерация, ползващи се с дипломатически имунитет. Те са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическия им статут на територията на Република България“, подчерта Димитров.

 

В МВнР бе привикан посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова, за да ѝ бъдат връчени две ноти. Поради невъзможност да се яви, нотите бяха връчени на Филипп Воскресенский, дипломат от руското посолството, допълват от Министерството на външните работи.

 

С първата нота се уведомява руската страна, че България обявява за персона нон грата двама дипломатически служители на руското посолство у нас. А с втората нота, че Министерството на външните работи остро протестира срещу публикации на посолството на Руската федерация в информационното пространство през последните дни с обидни квалификации и внушения спрямо Република България и нейните съюзници.

 

„Тези послания са в пълно противоречие с многократно декларираните от самото посолство и неговото ръководство политика и отношения на уважение и сътрудничество с Република България“, заяви директорът на пресцентъра на МВнР.

Българската страна определи използваният от руското посолство език като несъвместим с дипломатическата практика и обществени норми и представляващ недвусмислена обида към Република България в качеството ѝ на страна на акредитация.

 

„Настояваме посолството незабавно да премахне въпросните публикации и да поднесе извинения по съответния ред“, посочи още Димитров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 19038 |02.03.2022 Телеканал ”Настоящее время”: Руски войници се предават в плен, много бягат към границите с Беларус и Русия . 0| 3104 |02.03.2022 Енергийният министър: Преговаряме с Азербайджан при проблем с руските доставки на газ . 0| 3037 |02.03.2022 Украинци не допуснаха руските войски до най-голямата АЕЦ в Европа . 0| 3211 |02.03.2022 Жителите на Старобилск изпяха химна на Украйна пред руски танкове /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads