Реклама / Ads
0| 4973 |30.06.2022 НОВИНИ

Генчовска: Не съм подписвала нотата за изгонване, обърнете се към премиера

.
Теодора Генчовска
Външният министър Теодора Генчовска обясни, че не е подписвала нотата за изгонването на 70 руски дипломати. На въпрос чие е това решение, тя каза: „Обърнете се към премиера. Ние имаме указания от началника на неговия кабинет с две писма. Те се намират в деловодството на Народното събрание”, поясни Генчовска.
 

Тази вечер извънредно в парламента отиде Генчовска, която да даде повече информация по темата за връчената нота от посланика на Русия у нас.

 

По-рано в Народното събрание спешно беше свикан Председателски съвет във връзка с нотата на посолството на Руската федерация от днес.

С нея се поставя ултиматум България да оттегли до 12 ч. на 1 юли нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства. В противен случай ще бъде повдигнат въпроса за закриване на Посолството на Руската федерация в България.

 

Преди час председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов поиска от председателя на парламента, временно изпълняващият длъжността Мирослав Иванов, да свика извънреден Председателски съвет, на който да се разясни темата относно нотата.

Костадинов каза, че ще внесе искане към председателят на парламента премиерът в оставка Кирил Петков, министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска и министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков да бъдат изслушани в Народното събрание.

 

Днес в Министерство на външните работи, по искане на руската страна, беше приета посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова. Тя връчи вербална нота, с която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства. В нотата се заявява, че в противен случай „пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България“. 

 

Министерството на външните работи своевременно уведоми кабинета на министър-председателя за нотата на руската страна и поиска указания за по-нататъшни действия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3059 |10.06.2022 Генчовска: Руската агресия ни напомни, че свободата и демокрацията не могат да се приемат за даденост . 0| 3175 |21.05.2022 Генчовска: Спазваме санкциите и търсим алтернативи . 0| 3042 |18.05.2022 Министър Генчовска: Позицията ни за РСМ няма да се промени. Османи много говори, не сме на футболен мач . 0| 3156 |09.05.2022 Министър Генчовска: Очакваме от Скопие гаранции за необратимо изпълнение на Договора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads