Реклама / Ads
3| 4994 |14.03.2023 НОВИНИ

”Движение за култура” в писмо до Радев, Донев и Тодоров: Изискваме Закон за сценичните изкуства в България

.
Източник: "Движение за култура"
Новосформираното " Движение за култура" изпрати отворено писмо до президента, премиера и министъра на културата с искане за незабавно разработване на Закон за театралните изкуства в България, в който да бъдат премислени всички структури на ръководството и действието на институциите и за оставка на шефа на Народния Васил Василев.
 

Вчера артисти и режисьори, измежду които Валери Йорданов, Албена Колева, Камен Донев, Никола Додов, Лилия Абаджиева, Костадин Бонев и философът проф. Георги Каприев оповестиха основаването на Движението.

 

Ето какво се казва в писмото:

 

Поводът е разрушителната криза в Народния театър: една държавна институция, чието състояние е индикатор за здравето на българския театър, българската култура, българското общество. Свеждането на творческия климат в Народния театър до и под точката на замръзването изисква с неизбежност спешното подаване и приемане на оставката на г-н Васил Василев, сегашния директор на театъра. Упорстването му да се удържа на този пост ще отвори трудно поправими рани в българската култура.


Ние категорично отхвърляме опитите тази криза да бъде сведена до лични конфликти и ситуативни казуси. Действията на „служителя Александър Морфов“ (както е определен в заповедта за уволнение) избиха тапата на бутилката, от която изтича нечистотия, натрупвана с десетилетия – причината за нашето консолидиране.


Драматично очевидна става липсата на нормативна база, адекватна спрямо творческите институции. Днес те са приравнени с производствените предприятия, чиновническите отделения и т.н. Без да подценяваме ничий труд, твърдим, че творчеството в сферата на изкуствата има твърде различен профил.


Недоразуменията и недомислията започват с регламентирането на конкурсните процедури и съставите на комисиите, начинът на провеждането на конкурсите, липсата на какъвто и да било, освен финансов, контрол над директорите, отсъствието на всякакви критерии за качество, невъзможността по законов път да бъде прекратена една дейност, злодейна спрямо българската култура, независимо дали нейният мотив е политически, професионален или следва от чиста некадърност.


Уважаеми господа управляващи Републиката, ние се обявяване за създаване на съответстваща на труда в изкуствата нормативна база. Изискваме спешното изработване и приемане на адекватен Закон за сценичните изкуства в България, в който да бъдат премислени всички структури на управлението и функционирането на институциите.


Декларираме, че никой от инициаторите на Движение за култура няма желание да заема какъвто и да бил ръководен (министерски, директорски и т.н.) пост. Заедно с това не молим, а настояваме да бъдем привлечени при създаването на нормативната база по силата на нашите компетенции и експертните умения на работещите с нас профилирани в трудовото и административното дело юристи, финансисти, специалисти.


Ще правим всичко възможно гласът ни да бъде чуван!

 

 

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3202 |13.03.2023 Актьори и режисьори създадоха ”Движение за култура” след скандалите в Народния театър . 3| 3058 |23.02.2023 Стоянов получи писмо от Борел за предоставяне на боеприпаси за Украйна . 2| 7523 |01.02.2023 Социалисти изскочиха с кърваво писмо, искат главата на Нинова още на конгреса . 2| 3364 |20.01.2023 Nexo с писмо до временната комисия в НС, проверяваща казуса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads