Реклама / Ads
3| 4532 |23.01.2024 НОВИНИ

По един убит на час: Израел отчете черен ден за армията

.
Израелската армия съобщи, че 21 нейни войници са били убити в Газа - най-смъртоносният ден за израелските сили от началото на наземната им операция. По-рано военните съобщиха, че трима войници са били убити при отделна атака в южната част на Газа.
 

Израелските отбранителни сили смятат, че граната е ударила танк близо до две сгради, в които военните са се намирали, съобщава главният говорител Даниел Хагари. Ударът е предизвикал силна експлозия, причинена вероятно от мини, които израелските сили сами са поставили, за да разрушат сградите. Подробностите около инцидента все още се разследват, пишат от BBC.


Инцидентът е станал в понеделник в централната част на Газа, близо до кибуца Кисуфим от израелската страна на границата, около 16:00 ч. местно време. Говорителят на армията посочи, че войниците, всички от които са резервисти, са участвали в операция, за да се позволи на жителите на Южен Израел да се завърнат безопасно по домовете си, след като десетки хиляди бяха евакуирани след атаката на Хамас на 7 октомври.

 

Нападението в южната част на Газа се случи на фона на операцията на армията дълбоко в западния Хан Юнис в Газа - военните нанесоха въздушна, морска и сухопътна бомбардировка, включваща щурм на болница и арестуване на медицинския персонал, предават от агенция "Ройтерс". Няма информация от Израел за ситуацията в болницата. Самият Хагари не коментира. 




Говорителят на контролираното от Хамас здравно министерство на Газа Ашраф ал Кидра заяви пред "Ройтерс", че най-малко 50 души са били убити в неделя вечерта в Хан Юнис. Обсадата на болницата пък възпрепятства медицинската помощ за ранените.

 

Продължава международният натиск спрямо Израел да гарантира защита на цивилното население. 

 

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби  посочи, че Тел Авив има право да се защитава, но допълни, че САЩ "очаква" това да се случи в съответствие с международното право и защита на невинните хора в болниците, медицинския персонал и пациентите.

 

Миналата седмица премиерът Бенямин Нетаняху публично отхвърли призивите на САЩ за изход от конфликта чрез създаване на палестинска държава. Много анализатори са на мнение, че това е единственият начин за разрешаване на кризата в региона. На пресконференция непокорният Нетаняху обеща да продължи израелската офанзива в анклава "до пълна победа" - унищожаването на Хамас и връщането на станалите заложници. Израелският премиер допусна, че това може да отнеме "още много месеци".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5019 |23.01.2024 Бомбени заплахи в училищата из цялата страна . 0| 4977 |23.01.2024 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в част от в.з. Малинова долина и в.з. Бункера . 3| 4477 |23.01.2024 Саботират конгреса на БФС, за да остане Михайлов за власт? Три жалби срещу вписването на Михаил Касабов . 0| 4305 |23.01.2024 Първата Европейска купа в паралелния сноуборд събра в Пампорово 58 състезатели

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads