Реклама / Ads
6| 3252 |08.03.2021 НОВИНИ

Една година COVID-19 в България: 365 дни хаос

.
Точно една година измина от установяването на първия случай на заразен с коронавирус у нас. Днес, 365 дни по-късно страната ни е все така обхваната от хаос - било то заради правителствените решения за овладяване на кризата, било то заради буксуващия процес по ваксинация.
 

Новината за първите случаи на COVID-19 дойде от Габрово и Плевен. Властта реагира веднага и няколко дни по-късно България бе поставена под безпрецедентен локдаун. Прие се Закон за мерките и действията по време на извънредно положение на 13 март. По-късно “извънредното положение” бе променено на “извънредна епидемична обстановка”, което на практика даде възможност на здравните власти да издават заповеди съобразно хода на епидемията. И така живеем вече година. 

 

Абсурди, разбира се, не липсваха - парковете бяха затворени по незнайно какви причини, маските на открито станаха задължителни със заповед, която по-късно бе отменяна.


През лятото пандемия сякаш нямаше. Всички обекти бяха отворени. Остана единствено задължителното носене на предпазни маски на закрити обществени пространства. През летните месеци властта уж трябваше да подготви здравната система за новата вълна, която се очакваше през есента. Тя сложи на масата всички проблеми в системата - очевиден стана недостигът на лекари, например. По време на есенния пик на заразата станахме свиделети на препълнени болници, върнати пациенти, хора умиращи в линейки и пред стълбите на лечебни заведения. 


Това наложи и ново затваряне на държавата. Мнозина сметнаха, че властта е закъсняла с реакцията си. Критиките към управляващите са основно по адрес на липсата на ясни критерии за овладяването на пандемията и хаотичните решения, които се взимат по върховете на държавата. От втория локдаун основно пострадаха търговските центрове, заведенията за хранене, баровете и спортните зали. 

 

Ваксината се появи в края на миналата година. У нас през декември пристигнаха първите дози от препаратите срещу COVID-19. Бе обещано, че ваксини ще има за всички, а желаещите да се имунизират ще имат право да избират и препарата, който да си поставят. Бе обявен и имунизационния план на страната, който сякаш бе с твърде неясни критерии.

 

Само няколко месеца по-късно зелените коридори за имунизация на всички желаещи бяха отворени. Избор на ваксина нямаше, лични лекари се оплакаха, че дозите в техните кабинети са недостатъчно, а масовата ваксинация секна в рамките на няколко дни заради проблеми с количествата и намалени доставки. 


Поетапното отваряне започна едва в началото на този месец. У нас обаче се наблюдава нарастване на случаите и по всичко личи, че страната ни влиза в трета вълна на епидемията. Математици рисуват притеснителни сценарии, но здравното министерство категорично заяви - затваряне няма да има. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3094 |08.03.2021 ”Ню Йорк Таймс”: В САЩ случаите на Covid-19 растат при отворени ресторанти . 12| 4313 |07.03.2021 Акад. Петрунов: Ако вирусът продължава развитието си, ще се ваксинираме всяка година . 4| 3154 |07.03.2021 1426 новозаразени с COVID-19, 22 са починали . 11| 3920 |06.03.2021 COVID-19: САЩ разхлабва мерките, Европа протестира, Далай-лама се ваксинира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads