Реклама / Ads
3| 3105 |20.04.2023 НОВИНИ

Едни от най-известните пиратски сайтове за филми изчезнаха мистериозно. Какво се случва?

.
Източник: личен архив
Сайтовете за пиратско разпространение на филми FіlmіЅub.соm, КіnоFеn.nеt, Fіlmі7.соm и Мuvіbg.соm са прекратили доброволно дейността си, пише българският портал за новини от дигиталния свят „Калдата“.
 

След множество спекулации по темата, от „Калдата“ изясняват, че ГДБОП няма отношение към прекратяването на дейността на пиратските кинопортали, тъй като обикновено при активни действия от ГДБОП акциите се оповестяват, като се пише и на какво основание са затворени. Сайтовете са изчезнали изведнъж, като дори не са оставили някакви дъщерни нови връзки, на които е преместено съдържанието им.

 


.

 

Сайтът FіlmіЅub обаче се е появил на руски хостинг, а на началната му страница е изписано следното съобщение:

 

„Caйтът пpeĸpaти дeйнocт зaвинaги. Hямa дa paбoти пoвeчe ниĸoгa пoд aбcoлютнo ниĸaĸвa фopмa. Bcичĸи caйтoвe, cтpaници и гpyпи в coциaлнитe мpeжи, ĸoитo ce пpeдcтaвят зa нac, пpeдлaгaйĸи пpилoжeния и oбeщaния зa зaвpъщaнe и пpoдължaвaнe нa дeйнocттa, нямaт нищo oбщo c нac и ca cъздaдeни c цeл дa ви зaблyдят и злoyпoтpeбят пo няĸaĸъв нaчин чpeз изпoлзвaнe нa имeтo ни.“

 

Малко след изчезването на сайтовете, в онлайн пространството започнаха да се появяват профили, страници и групи, които рекламират сайтове, представящи се за наследници на истинските. От „Калдата“ предупреждават, че в такива случаи често става дума за разпространение на вируси.

 

Най-вероятната версия за изчезването на сайтовете е нарастващата цена на хостинга и падането на печалбите от поддържането им на фона на нарастването на абонаментите за стрийминг услуги. Но едновременното изчезване на няколко различни сайта по-скоро е знак за друга причина.

 

„Калдата“ цитират френска медия, специализирана по темата – fr.tесhtrіbunе.nеt, от 13 април. Според тях сайтовете са попаднали в списък на нова операция на АСЕ – Асоциация за борба с пиратството. Оттам са изпратили призовки на повече от десетина сайта, начело с основния световен пиратски сайт за торенти Тhе Ріrаtе Вау.

 

Чpeз Acoциaциятa нa филмoвитe пpoдyцeнти АСЕ e пoдaл иcĸ в Oĸpъжния cъд в Kaлифopния. Искът е включително срещу два от българските сайтове fіlmіѕub.соm и fіlmі7.соm. В „Калдата“ правят предположение, че собствениците на тези сайтове действат превантивно, за да се спасят от по-тежки последици.

 

Засега не се споменава дали ще бъдат предприемани мерки срещу торент сайтовете „Замунда“, „Зелка“ и „Арена“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6682 |17.04.2023 Засилен трафик в последния почивен ден, над 700 полицейски екипа по пътищата . 7| 2591 |13.04.2023 Половин милиард лева за избори през последните две години . 4| 2563 |12.04.2023 Мустафа Карадайъ, ДПС: След поредните ненужни избори, отново сме поставени пред изпитание . 1| 2947 |04.04.2023 Тръмп набира преднина пред съперниците си републиканци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads