Реклама / Ads
0| 4763 |20.08.2024 НОВИНИ

"Едва се измъкнахме“. Евакуация в украинския Покровск, какво се случва?

.
Мъж носи ранена украинка след експлозията на втора ракета в град Покровск, Донецка област, Украйна, 07 август 2023 г. Източник: ЕПА/БГНЕС
Цивилните бягат от Покровск, докато руската армия настъпва към ключовия град в Източна Украйна.
 

Цивилни граждани с малки деца на ръце и носещи тежки куфари са избягали от източния украински град Покровск, където руската армия настъпва бързо въпреки светкавичното навлизане на украинските войски в руската област Курск, съобщава Асошиейтед прес.

 

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна генерал Олександър Сирски заяви вчера, че в района на Покровск се водят ожесточени сражения. Съобщава се за бойни действие на по-малко от 6 километра от стратегически важния град.


.

 

Властите в Покровск се срещнаха с местните жители, за да им съобщят логистични подробности за евакуацията. На цивилните беше предложен подслон в Западна Украйна, където ще бъдат настанени в общежития и отделни къщи, подготвени за тях. 

 

По думите на Сирски под силен натиск е и близкият град Торецк, чието превземане би отворило вратите за руско настъпление към стратегическия източноукраински град Часив Яр от юг. 

 

Хора от всички възрасти се качиха на влакове и автобуси с вещите, които можеха да носят. Някои плачеха, докато чакаха да потеглят. Войници помагаха на възрастните хора да си носят багажа, а доброволци помагаха на хората с увреждания. Железопътните работници носеха бронежилетки.





Наталия Иванюк разказва, че шумът от експлозиите на руските бомбардировки е изпълвал въздуха, докато тя и дъщерите ѝ на 7 и 9 години са бягали от дома си в близкото село Мирноград, което е на по-малко от 10 км от фронтовата линия.

 

„Беше ужасяващо страшно“, казва тя пред Асошиейтед прес. „Едва се измъкнахме“.

 

Покровск е една от основните отбранителни крепости на Украйна и ключов логистичен център в района на Донецк. Превземането му би компрометирало отбранителните способности на Киев и маршрутите за доставки и би доближило Русия до целта ѝ да превземе целия регион.

 
Около 53 000 души все още живеят в града. Местните власти предупредиха хората, че трябва да напуснат възможно най-бързо.

 

„Около нас има много разрушения, така че става все по-страшно да останем“, казва 57-годишната Тетяна Мироненко, която идва от Селидово, само на 5 км от фронтовата линия.

 

Тя седеше до съпруга си във вагона на влака, който чакаше да напусне Покровск. Влакът пътуваше за Лвов, на стотици километри в Западна Украйна.

 

Русия иска да контролира всички части на Донецк и съседния Луганск, които заедно съставляват индустриалния регион Донбас.

 

Миналата седмица официални лица предупредиха, че руските сили бързо напредват и са само на 10 км от покрайнините на Покровск.

 

Междувременно продължава операцията на Украйна в руската Курска област. В рамките на един от опитите си да намали натиска върху източния фронт Киев неочакваното навлезе в областта на 6 август.





Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че силите постигат целите си, а те са създаване на буферна зона.

 

Зеленски съобщи, че украинските военни контролират територия с площ от над 1250 кв. км и 92 селища в руската Курска област. 

 

Той призова съюзниците на Киев да позволят използването на западно оръжие за удари във вътрешността на Русия и добави, че липсата на подобно разрешение е главната причина Украйна да не може да спре напредването на войските на Москва на източния фронт.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2280 |20.08.2024 След стрелбата в Халкидики: Всички българи, участвали в инцидента, са освободени . 0| 2251 |20.08.2024 Рядка синя суперлуна освети небето в понеделник . 13| 2365 |20.08.2024 Ако уволнят Калин Стоянов, Пеевски ще му предложи да води листа на изборите . 1| 2441 |20.08.2024 Цените на петрола продължават да се понижават

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads