Реклама / Ads
1| 2311 |24.06.2024 НОВИНИ

ЕИБ налива 6 млрд. евро в европейския сектор на отбраната

.
Източник: БГНЕС
Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) възнамерява да увеличи инвестициите си в европейския сектор на отбраната, като вложи още 6 милиарда евро в него. Това коментира пред Ройтерс президентът на ЕИБ Надя Калвиньо.
 

Сред сферите, в които банката инвестира, са производството на дронове и сателити, както и технологични решения за подобряване на киберсигурността.

 

"Ние сме планирали 8 милиарда евро за инвестиции в тази област (отбраната - бел. ред.), от които са вложени само 2 милиарда", отбеляза ръководителят на Европейската инвестиционна банка.

 

Калвиньо уточнява, че ЕИБ е създала специален екип от експерти, които отговарят за инвестирането на оставащите 6 млрд. евро.





"Активно работим с европейския индустриален сектор, така че може да се очаква, че през втората половина на годината ще бъдат разработени редица проекти", посочва президентът на финансовата институция.

 

Калвиньо поставя специално ударение върху проекти, свързани с подобряване на граничната сигурност, с операции по разминиране, както и с изграждането и поддръжката на военни болници.

 

Европейската инвестиционна банка е съвместна собственост на страните от Евросъюза.





Сред проектите в сектора на отбраната, които ЕИБ е подкрепила финансово, са изграждането на сателити, които ще бъдат използвани от Полша за наблюдение. Банката е финансирала и дейността на германски производител на дронове. Тя обаче се въздържа от финансиране на производството на боеприпаси, посочва Ройтерс.

 

Неотдавна Европейската инвестиционна банка промени правилата, съгласно които осъществява своята инвестиционна политика. Новите условия й позволяват да отпуска кредити на компании от сектора на отбраната или да инвестира в тях индиректно.

 

Това решение е пореден плах опит на Европа да се справи с Русия, която е поставила цялата си икономика на военна основа, отбелязва Ройтерс.





Планът на ЕИБ подчертава нарастващата готовност на Европа да предостави повече средства на компаниите от сектора на отбраната в условията на руска военна инвазия в Украйна. Това става на фона на промяна на настроенията в редица европейски страни, които вече не са толкова убедени, че са защитени от агресия и могат да разчитат на САЩ, ако бъдат нападнати, уточняват анализатори.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2493 |24.06.2024 Френският крайнодесен лидер Бардела: Русия е многоизмерна заплаха за Европа . 9| 2343 |24.06.2024 Денков след консултациите при Радев: Борисов създаде хаоса, длъжен е да въведе реда в хоаса /видео/ . 3| 3482 |24.06.2024 Аламанов: Липсата на законност ражда чудовища. И смърт . 21| 9157 |24.06.2024 Ген. Атанасов при Радев: Защо снайперисти са в къщата на Борисов - какво става?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads